ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 160—ΣΟΥΠΕΡ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 160 τού νέου Μίκυ Μάους, με το πρόσωπο της σούπερ Τζ… Βαλεντίνας να φαντάζει πάνω από τον Φάντομ και την Μάρβελ Ντακ. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία σούπερ Βαλεντίνα, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Vitale Mangiatordi. Πρόκειται για την πρώτη ιστορία τής υπερηρωίδας Τζεν Τζετ, της επονομαζομένης σούπερ Βαλεντίνας, αλλά όχι για την πρώτη, που διαβάζουμε στην Ελλάδα, καθώς η πρώτη της εμφάνιση ήταν στην ιστορία Τζεν Τζετ εναντίον 2μπαστούνι στο νέο Μίκυ Μάους 47.

Έχοντας διαβάσει την ιστορία, τα πράγματα φαίνεται ότι είναι λιγάκι πιο μπερδεμένα, μια και η Τζένη φαίνεται να ήταν ήδη κάποιο είδος υπερήρωα, που αναζητούσε το κατάλληλο όνομα για τον εαυτό της. Ένα ατύχημα στο εργαστήριο τού Κύρου έχει ως αποτέλεσμα να εκπεμφθεί αρνητική ακτινοβολία, η οποία κάνει τη σούπερ Τζένυ να θέλει να εκδικηθεί όλους όσοι συμπεριφέρονται άσχημα στους συντρόφους τους. Ο Φάντομ Ντακ και η Μάρβελ Ντακ αναλαμβάνουν δράση, αλλά η σούπερ Τζένυ θα αποδειχθεί πιο ισχυρή. Τελικά, με τη βοήθεια τού Κύρου, η αρνητική ακτινοβολία θα εξουδετερωθεί, και η σούπερ Τζένυ θα συνεχίσει την καριέρα της ως υπερήρωας, με το τελικό όνομα Τζεν Τζετ, η σούπερ Βαλεντίνα, ιταλιστί Brigittik (από το Brigitta, που είναι το ιταλικό όνομα της Τζέννυ), αντίστοιχο όνομα με το Paperinik (το ιταλικό όνομα του Φάντομ Ντακ, από το Paperino, που είναι το ιταλικό όνομα τού Ντόναλντ).

Ωραίο, μοντέρνο σχέδιο με εντυπωσιακά διαμορφωμένα ασύμμετρα καρέ και σελίδες που άλλοτε έχουν το συνηθισμένο λευκό υπόβαθρο και άλλοτε το πιο μοντέρνο μαύρο. Δεν θα εκπλαγώ αν τα μαύρα υπόβαθρα χρησιμοποιήθηκαν με κάποια λογική, αν και εγώ δεν μπόρεσα να τη μαντέψω.

Αυτά είναι τα καλά τής ιστορίας. Τα κακά είναι ότι η υπόθεση με τη σούπερ Τζένυ είναι τραβηγμένη τελείως από τα μαλλιά. Δεν ξέρω αν η ιστορία υποτίθεται ότι είναι κοριτσίστικη, αλλά εγώ, ως αγοράκι, αν και δεν έχω την απαίτηση όλες οι ιστορίες να έχουν ληστείες, κυνηγητά, πειρατές και διαστημόπλοια (ξέρετε, ας πούμε, ότι μ’ αρέσουν οι ρομαντικές ιστορίες και οι ιστορίες με τον Τζούνιορ), δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος θα έγραφε ή γιατί θα ήθελε να διαβάσει μια τέτοια ιστορία. Εννέα με δέκα για το σχέδιο και πέντε για την υπόθεση.

Ακολουθεί η ιστορία κάτι είναι μέσα στο σκοτάδι, σε σενάριο και σχέδιο Casty.

Στο Μίκυ σίτυ γίνεται μπλακ άουτ και κάτι υπάρχει, που ζει μέσα στο σκοτάδι και εξαφανίζει όποιον απομακρυνθεί από το φως. Θα μπορέσουν ο Μίκυ και ο Γκούφυ να βρουν τι συμβαίνει, να ελευθερώσουν το Μίκυ Σίτυ απ’ το σκοτάδι και να φέρουν πίσω τους χαμένους κατοίκους τής πόλης;

Κλασικό σχέδιο στο στυλ τού Scarpa από τον Casty, για μια αρκετά τρομακτική ιστορία, που ίσως θα κάνει τα παιδιά, που θα τη διαβάσουν, να χάσουν τον ύπνο τους και να μη κυκλοφορούν χωρίς ένα φακό μαζί τους! Ο Casty στα καλύτερά του, πράγμα που θα απογοητεύσει όσους θεωρούν ότι, πάλι με χρόνια και καιρούς, το Κόμιξ θα ξαναδημοσιεύσει ιστορίες από το Topolino και ότι κρατάει ιστορίες σαν κι αυτή για τότε. Εννιάμισι με δέκα, λοιπόν.

Συνεχίζουμε με την ιστορία παγίδα σε βαθιά νερά, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Lara Molinari.

Οι Λύκοι ξεγελάνε τον Σκρουτζ, ο οποίος, νομίζοντας ότι θα βρει κάποιον θησαυρό, βρίσκεται, μαζί με τ’ ανίψια του, αιχμάλωτός τους σε ένα νησί, απ’ όπου είναι αδύνατον να αποδράσουν. Θα καταφέρουν να γλιτώσουν;

Μέτριο σχέδιο, αλλά ενδιαφέρουσα ιστορία, αν και με τέλος που δύσκολα το πιστεύεις. Ή τα παπιά θα μπορούσαν να είχαν σπάσει τους Λύκους στο ξύλο πολύ πιο πριν ή δεν θα μπορούσαν ούτε στο τέλος τής ιστορίας. Τέλος πάντων, ένα επτά θα το βάλουμε.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία πάρτυ έκπληξη, σε σενάριο Rudy Salvagnini και σχέδιο Marco Mazzarello.

Μετά από μια επεισοδιακή αποτυχία ληστείας με ανεμόπτερο, ο Μαύρος Πητ και η Τρούντυ προσγειώνονται ανώμαλα σε μια βίλα, όπου διεξάγεται μία δεξίωση. Ο Πητ και η Τρούντυ αποφασίζουν να κλέψουν τα πολύτιμα αντικείμενα της βίλας. Δεν γνωρίζουν, όμως, ότι καλεσμένοι στη δεξίωση είναι ο Μίκυ και ο Γκούφυ.

Σχέδιο με άνιση ποιότητα, καθώς οι μεν Μίκυ και Γκούφυ είναι σχεδιασμένοι όμορφα, αλλά ο Πητ και η Τρούντυ είναι μάλλον άσχημοι. Η ιστορία έχει αρκετή πλάκα, ιδίως στην αρχή, με τις αποτυχημένες προσπάθειες του Πητ να πιλοτάρει το ανεμοπλάνο, καθώς και στο τέλος, με την τιμωρία, που επινόησε ο Γκούφυ. Επτά με επτάμισι.

Την επόμενη εβδομάδα, κρίνοντας από το εξώφυλλο, θα διαβάσουμε μία ή περισσότερες ιστορίες από τη σειρά το εγχειρίδιο του υπερήρωα ή/και τη σειρά PK Tube.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή μόλις τεσσάρων, αλλά μεγάλων ιστοριών, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2002 και 2016, συμπληρωμένες με τέσσερις μονοσέλιδες ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2004 και 2010. Την προσοχή μας τραβά, φυσικά, η πρόσφατη ιστορία τού Casty. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι το μόνο που μας τραβά την προσοχή. Κοιτάξτε, ας πούμε, το δεύτερο καρέ τής ιστορίας τού Casty. Κύριε, Αρχισυντάκτα, όταν σας επιπλήτταμε, που δημοσιεύατε τα ηχητικά εφέ μισομεταφρασμένα (π.χ., βρόομ, αντί για βρουμ ή μπρουμ) δεν εννοούσαμε να τα αφήνετε εντελώς αμετάφραστα, μετατρέποντας το περιοδικό σε scanlation!

Έχοντας διαβάσει το τεύχος, επιβεβαιώνω την άσχημη εντύπωση, που δημιούργησαν τα αμετάφραστα ηχητικά εφέ στο πρώτο ξεφύλλισμα. Πραγματικά, ήταν σαν να διάβαζα scanlation. Από την άλλη, αυτό είχε το καλό ότι είδα για πρώτη φορά τον πλούτο των ηχητικών εφέ, που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί, ο οποίος κάπου χάνεται στη μετάφραση. (Πόσο δύσκολο, βέβαια, θα ήταν να χρησιμοποιούσαν τα εφέ απαράλλακτα, αλλά γραμμένα με ελληνικούς χαρακτήρες;) Τα κοφτερά σαν ξυράφι ραβασάκια τής σούπερ Τζένυ, ας πούμε, κάνουν “twhip”, όταν καρφώνονται στον τοίχο, που φαντάζομαι ότι είναι σαφής αναφορά στο “thwip” (και που σε πρώτη ανάγνωση έτσι το διαβάζεις), που κάνουν τα ιστοβόλα τού Spider-Man!

Κατά τα άλλα είχαμε ένα αρκετά καλό τεύχος, το οποίο απογειώνει η εξαιρετική ιστορία τού Casty. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο οκτώ.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

One Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 160—ΣΟΥΠΕΡ ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 160.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.