ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 37—ΤΥΧΗ ΒΟΥΝΟ

Κυκλοφόρησε σήμερα το καινούργιο τεύχος τού νέου Ντόναλντ, με τον Ντόναλντ να κάνει βουτιές στη θάλασσα μαζί με τα ψάρια, σαν γνήσια πάπ… τέλος πάντων. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως πάντα, ρίξαμε το πρωί μια ματιά στα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ, από την ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού, που κυκλοφόρησε την Πέμπτη το βράδυ.

Ο Γκαστόνε και ο Ντόναλντ ταξιδεύουν σ’ ένα κρουαζιερόπλοιο, όχι όμως όπως και στο σημερινό Μίκυ Μάους: ο Γκαστόνε είναι ο ιδιοκτήτης τού πλοίου και ο Ντόναλντ, άγνωστο γιατί το δέχτηκε, είναι ο μούτσος. Ο Γκαστόνε εκμυστηρεύεται στον Ντόναλντ πως, όταν γεννήθηκε, ο Σκρουτζ τού χάρισε ένα ξένο χαρτονόμισμα, για να του φέρει γούρι. Ο ίδιος δεν το πιστεύει, αλλά έχει το χαρτονόμισμα πάντα μαζί του. Όταν ο αέρας παίρνει το χαρτονόμισμα, κι αυτό καταλήγει στα χέρια τού Ντόναλντ, εκείνος νομίζει ότι απέκτησε την τύχη τού Γκαστόνε, παρ’ όλον ότι έπεσε στη θάλασσα, παρ’ όλον ότι λίγο έλειψε να φαγωθεί, μέχρι να φτάσει σ’ ένα νησί, και παρ’ όλον ότι στο εν λόγω νησί υπάρχουν κάτι καταραμένα γιγαντιαία αγάλματα, που ζωντανεύουν και τον παίρνουν στο κυνήγι, όπως φαίνεται στην πρώτη σελίδα τής ιστορίας. Εν τω μεταξύ και ο Γκαστόνε δεν πάει καλύτερα, καθώς η μία ατυχία βρίσκει το πλοίο του μετά την άλλη, το οποίο τελικά μένει ακυβέρνητο. Πού θα καταλήξει τόση ατυχία;

Ωραίο σχέδιο, ωραία ιστορία και ωραίος βαθμός: οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία η χειρότερη δουλειά στο σύμπαν, σε σενάριο Michael T. Gilbert και σχέδιο Pasquale Venanzio.

Όλοι ξέρουμε ότι ο Ντόναλντ έχει δοκιμάσει όλες τις δουλειές και δεν έχει στεριώσει σε καμία. Έτσι, όταν τον απολύουν από το εργοστάσιο μαργαρίνης, κανείς δεν θέλει να τον προσλάβει εκτός από τους… εξωγήινους. Έτσι, έχουμε τη χαρά να δούμε τον Ντόναλντ να αποτυγχάνει σε ένα σωρό δουλειές, που δεν υπάρχουν στη γη, και να σπέρνει το χάος σε ολόκληρο το γαλαξία.

Σχετικά καλό σχέδιο, που θα ήθελε να είναι μια ιδέα καλύτερο όσον αφορά στο πώς είναι σχεδιασμένος ο Ντόναλντ, για μια πρωτότυπη εκδοχή μιας κλασικής υπόθεσης, με αρκετά αναπάντεχο τέλος. Άν και η ιστορία δεν μας εξηγεί, γιατί στο τέλος ξαναπροσέλαβαν τον Ντόναλντ στο εργοστάσιο μαργαρίνης, θα βάλουμε και εδώ οκτώ.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ο αδάμαστος, σε σενάριο Terry LaBan και σχέδιο Pasquale Venanzio.

Η Νταίζυ θελει να πάει βόλτα με μοτοσυκλέτα, οπότε ο Ντόναλντ αποφασίζει να αγοράσει μία. Δυστυχώς, η μόνη μοτοσυκλέτα, που μπορεί να αγοράσει με τα λίγα χρήματα που έχει, είναι μια σακαράκα, που η Νταίζυ δεν θέλει να τη δει. Όμως ο Ντόναλντ θα την επισκευάσει και, άθελά του, θα μπλέξει με έναν μοτοσυκλετιστή, που θαύμαζε η Νταίζυ. Από μια σειρά ατυχημάτων, ο Ντόναλντ θα κάνει τους άλλους να νομίζουν ότι κάνει πιο καταπληκτικές φιγούρες από τον εν λόγω μοτοσυκλετιστή, οπότε ο αγώνας με μοτοσυκλέτες, για να αναδειχθεί ο καλύτερος από τους δύο, είναι αναπόφευκτος. Ποιος θα νικήσει;

Όπως και στην πρώτη ιστορία, ωραίο σχέδιο, ωραία υπόθεση και ωραίος βαθμός, οκτώ.

Το επόμενο τεύχος κυκλοφορεί την Τετάρτη 16 Αυγούστου.

Donald

Άλλο ένα τεύχος με τρεις μεγάλες δανέζικες ιστορίες. Παρατηρούμε ότι τα ηχητικά εφέ, σε αντίθεση με αυτά των δύο τελευταίων Μίκυ Μάους, έχουν αποδοθεί στα Ελληνικά. Ίσως διότι είναι λίγα, και πρόλαβε να τα επεξεργαστεί ο γραφίστας πριν πάρει άδεια/απολυθεί, ίσως διότι το Ντόναλντ είναι μηνιαίο, οπότε το απόθεμα ιστοριών, που είχε προλάβει να επεξεργαστεί ο γραφίστας πριν πάρει άδεια/απολυθεί δεν έχει ακόμα εξαντληθεί.

Με την επιφύλαξη ότι, έχοντας διαβάσει το μάλλον απογοητευτικό Μίκυ Μάους αυτής τής εβδομάδας, ίσως να μην ήμουν τόσο αντικειμενικός όσο θα έπρεπε, νομίζω ότι είχαμε ένα πολύ καλό τεύχος. Οκτώ και οκτώ και οκτώ, διά τρία, μέσος όρος για το τεύχος: οκτακόσια ογδόντα οκτώ οκτώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ντόναλντ, Παρουσίαση: Ντόναλντ and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to ΝΕΟ ΝΤΟΝΑΛΝΤ 37—ΤΥΧΗ ΒΟΥΝΟ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Ντόναλντ 37.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η demiscy λέει:

  Κρίτων ειμαι λίγο μπερδεμένος απο την κριτική σου. Μπορώ να ρωτήσω πόσο χρονων εισαι?

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Πολλών. Πάρα πολλών. 😦
   Στη συγκεκριμένη παρουσίαση δεν λέω κάτι περισσότερο από τι ότι μου άρεσαν οι ιστορίες, οπότε δεν καταλαβαίνω τι βρήκες μπερδεμένο.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η demiscy λέει:

    Μου φάνηκε κάπως ανώριμο το συμπέρασμα ότι απολύθηκε κάποιος. Το λες μάλιστα πάνω από μια φορά σε review ενός περιοδικού.. άρα δεν πρόκειται για αστείο

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Kriton λέει:

     Δεν είναι τόσο συμπέρασμα, όσο εικασία. Αν και δεν νομίζω να πρόκειται για απόλυση, πολύ φοβούμαι ότι πρόκειται για περιορισμό καθηκόντων, όπου ο ρόλος τού γραφίστα θα περιοριστεί στο να φτιάχνει τη σελίδα τού τίτλου, άντε και να βάζει τη λέξη «τέλος» στο τελευταίο καρέ κάθε ιστορίας, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής. Το περί αδείας είναι αυτό που δυσκολεύομαι να πιστέψω, κι ας το αναφέρω ως πρώτη εναλλακτική, καθώς πενήντα χρόνια τώρα δεν υπήρχε πρόβλημα. Ακόμα και τα τελευταία χρόνια τού Τερζόπουλου, όπου κάνανε κάποιες διακοπές, βγάζοντας διπλά τεύχη, που κρατάγανε για δύο εβδομάδες, η αντίστοιχη διπλή δουλειά γινότανε από πριν. Όταν ο γραφίστας γνωρίζει ότι πρέπει να βγάλει 52 τεύχη το χρόνο, και τουλάχιστον τα περιεχόμενα των τευχών ολοκλήρου του επομένου μηνός είναι γνωστά, μπορεί να ρυθμίσει το πώς θα εργαστεί, ώστε να έχει τον κενό χρόνο, που χρειάζεται για τις διακοπές του. Δεν είναι ότι πρέπει να βγάζει ακριβώς ένα τεύχος την εβδομάδα και όχι περισσότερο ή λιγότερο. Αν, μάλιστα, ο γραφίστας είναι εξωτερικός συνεργάτης, τότε σίγουρα θα ξεπετάει όλα τα τεύχη τού μηνός μαζεμένα, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να ασχοληθεί με κάποια άλλη δουλειά.

     Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.