ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 169—ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ

Κυκλοφόρησε εκτάκτως σήμερα Πέμπτη, λόγω της αυριανής απεργίας των εργαζομένων στα πρακτορεία διανομής τύπου, το τεύχος 169 τού νέου Μίκυ Μάους, με έναν τίγρη να ετοιμάζεται να βάλει έναν Ινδιάνα Γκούφυ στη μηχανή του. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία οι άρχοντες της παλίρροιας, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Roberto Vian. Στο I.N.D.U.C.K.S. δεν είναι καταχωρισμένη η πρώτη σελίδα τής ιταλικής έκδοσης της ιστορίας, για να το επιβεβαιώσουμε, αλλά υποθέτουμε ότι αυτό το γιγαντιαίο Μ στη μέση τού δρόμου είναι από την τελευταία λέξη τού ιταλικού τίτλου, i signori delle maree.

Κάποιος δημιουργεί τεράστιες παλίρροιες, που πλημμυρίζουν το Μίκυ Σϊτυ, απειλώντας να το βυθίσει εντελώς, αν δεν του δώσουν ένα δισεκατομμύριο. Ο Μίκυ και ο Γκούφυ αναλαμβάνουν να πάνε στο διάστημα, να εξουδετερώσουν την πηγή αυτών των παλιρροιών.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και υπόθεση με κλασικό στυλ, που θυμίζει σε κάποια σημεία τον αυτοκράτορα της σελήνης, μια παλιά, χιλιοτυπωμένη περιπέτεια, όπου και εκεί η απειλή προερχόταν από τη σελήνη. Οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία ξεκούραστες διακοπές, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Ντόναλντ και ο Φέθρυ κερδίζουν δύο εβδομάδες διακοπές σε ένα τροπικό νησί. Φαίνεται πολύ καλό, για να είναι αληθινό, διότι είναι πολύ καλό, για να είναι αληθινό: Οι μόνοι, που επιτρέπεται να το ρίξουν στην ξάπλα στο νησί, είναι οι κάτοικοί του. Τις δουλειές τις κάνουν αποκλειστικά οι τουρίστες!

Μέτριο σχέδιο, αλλά έξυπνη ιστορία με αναπάντεχη εξέλιξη και εξ ίσου αναπάντεχο τέλος. Επτά.

Συνεχίζουμε με την ιστορία δάσκαλος και μαθητής, σε σενάριο Giorgio Martignoni και σχέδιο Andrea Lucci.

Ο Αρσένιο Μπλοφ, ένας παλιός συγκρατούμενος του Πητ, πείθει τον Πητ ότι πρέπει να μάθει να κλέβει την υψηλή κοινωνία, αντί να είναι… κλεφτοκοτάς, και πηγαίνουν μαζί με την Τρούντυ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο. Λίγο διότι ότι ο Πητ είναι ο Πητ, λίγο διότι ότι ο Αρσένιο έχει δική του ατζέντα, τα πράγματα δεν θα πάνε κατ’ ευχήν.

Σχέδιο μέτριο και υπόθεση που, αν και ασυνήθιστη για το Μίκυ Μάους, δεν μπορώ να πω ότι δεν μου άρεσε. Ωραίο και το τέλος, όπου απλώς υπαινίσσεται ότι Πητ θα καταλήξει στη φυλακή. Ας βάλουμε κι εδώ ένα επτά.

Ακολουθεί η ιστορία ο εφιάλτης τού Γκρονκζίλα, σε σενάριο Stefano Ambrosio και σχέδιο Marco Mazzarello.

Ο Ντόναλντ επιστρέφει στο βιντεοκλαμπ τη βιντεοκασέτα, που γύρισε η Ντάιζυ στις διακοπές της, αντί για τον… Γκρονκζίλα, που είχαν νοικιάσει τα παιδιά. Θα μπορέσει να πάρει πίσω τη βιντεοκασέτα, πριν καταλάβει τίποτα η Νταίζυ;

Μέτριο σχέδιο και μέτρια υπόθεση, αν και η ατάκα τού Φέθρυ στο τελευταίο καρέ, ο οποίος δεν είχε καταλάβει τίποτε, βγάζει γέλιο. Έξι.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία τετράποδος φίλος, σε σενάριο Antonella Pandini και σχέδιο Alessandro Pastrovicchio.

Ένας σκύλος παίρνει στο κατόπι τον Σκρουτζ, ο οποίος αποφασίζει να τον κρατήσει ως φύλακα. Του σκύλου τού αρέσει να κολυμπάει στα νομίσματα και να κοιμάται πάνω στα χαρτονομίσματα, αλλά στην εκπαίδευση για φύλακας δεν τα πάει και πολύ καλά. Θα τον κρατήσει τελικά ο Σκρουτζ;

Σχετικά άσχημο σχέδιο με μέτρια υπόθεση, αλλά όμορφο τέλος. Εξήμισι.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία αγόρια εναντίον κοριτσιών, σε σενάριο και σχέδιο Marco Gervasio.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες από το Topolino 2438, που κυκλοφόρησε στις 20 Αυγούστου 2002, συμπληρωμένες με τρεις ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν μεταξύ 2005 και 2011.

Ωραία πρώτη ιστορία, καλές οι δύο επόμενες, αλλά κάπως πιο αδιάφορες οι δύο τελευταίες. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 169—ΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑΣ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 169.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η ChrisAl λέει:

  Το εξώφυλλο με τον Ιντιάνα Γκούφι είναι άσχετο με όλες τις ιστορίες

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Captain Couper λέει:

  Ένα μικρό τυπογραφικό στο δεύτερο καρέ της σελίδας 35, όπου ο κόσμος θα πληρώσει λίτρα αντί του σωστού λύτρα.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Μπορεί να εννοούσε ότι πρέπει να πληρώσει μερικά λίτρα δολλάρια για λύτρα!

   Γενικά φαίνεται ότι ο γλωσσικός έλεγχος στις εκδόσεις τής Καθημερινής συνίσταται στο να περνάει το κείμενο από τον ορθογράφο και όχι παραπέρα. Κλασικό παράδειγμα το ρήμα «βάλλω» και τα σύνθετά του, που δεν ξέρουν πότε πρέπει να βάλουν ένα λάμδα και πότε δύο, οπότε επιλέγουν στην τύχη. Και τα δύο περνάνε από τον ορθογράφο, οπότε θεωρούν ότι το έγραψαν σωστά.

   Διαβάζοντας παλιά Μίκυ Μάους, βλέπω ότι ο Τερζόπουλος είχε ξεκινήσει με πολύ χειρότερες επιδόσεις στην ορθογραφία. Τότε τα πράγματα ήταν κάπως πιο δύσκολα, με την ιστορική ορθογραφία, αλλά πολλά λάθη ήταν εξόφθαλμα. Με τον καιρό, όμως, φτάσανε στο σημείο που, αν το έβλεπες γραμμένο στο Μίκυ Μάους, μπορούσες να βασιστείς στο ότι ήταν σωστό, όσο περίεργο κι αν σου φαινόταν. Ας κάνουμε υπομονή καμιά… σαρανταριά χρόνια. Θα φτάσει και η Καθημερινή στο ίδιο επίπεδο.

   Αρέσει σε 1 άτομο

 4. Ο/Η apetoussis82 λέει:

  Πολύ μέτριο τεύχος σε σχέση με αυτά που συνηθίσαμε τώρα τελευταία. Εκτός από την πρώτη ιστορία που ήταν, ας πούμε, λίγο καλούτσικη, τις άλλες τέσσερις τις βρήκα μετριότατες και βαρετές.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.