ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 176—Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΥΛΔΑΝΙΑΣ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 176 τού νέου Μίκυ Μάους, με ένα απόκοσμο γατίσιο πλάσμα να κοιτάζει απειλητικά τον Μίκυ. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η νυχτερίδα τής Τρανσυλδανίας, σε σενάριο Casty και σχέδιο Enrico Faccini.

Ο Γκούφυ και ο Βρουτος, ψάχνοντας στο Διαδίκτυο για το πού θα πάνε διακοπές, πέφτουν πάνω στη σελίδα μιας άγνωστης χώρας, της Τρανσυλδανίας, η οποία σελίδα τούς ρουφάει μέσα της, και χάνονται. Ακολουθώντας τα ίχνη τους, ο Μίκυ επισκέπτεται κι αυτός τη σελίδα και βρίσκεται κι αυτός στην Τρανσυλδανία. Η Τρασυλδανία είναι ένα κράμα από μια χώρα τύπου Τρανσυλβανίας, την οποία κυβερνά ο κόμης… Γάτουλας, ο οποίος την είχε μεταφέρει σε μια άλλη διάσταση, όταν επαναστάτησαν οι υπήκοοί του και από ένα παλιό βιντεοπαιχνίδι τύπου pacman. Ο Γάτουλας χρησιμοποιούσε τη σελίδα στο Διαδίκτυο, για να απαγάγει κόσμο και να χρησιμοποιεί τη μνήμη τους σαν ένα είδος RAM, με την οποία θα μπορούσε να ξαναδώσει υπόσταση στη χώρα τους. Θα μπορέσει ο Μίκυ να σώσει τον Γκούφυ και τον Βρούτο, καθώς και όλους τους υπόλοιπους απαχθέντες;

Το σενάριο είναι λες και είναι διαμορφωμένο ειδικά για να σχεδιαστεί από τον Faccini, που δεν ξέρει να σχεδιάσει τον Γκούφυ, καθώς εδώ απαιτείται να σχεδιαστεί ο Γκούφυ παραμορφωμένος. Με εξαίρεση, όμως, τον Γκούφυ, που ξεφυλλίζοντας την ιστορία, πριν τη διαβάσεις, λες «πώς τον έχει ζωγραφίσει έτσι; μπλιαχ!» το σχέδιο ήταν αρκετά καλό. Για το σενάριο, τώρα, εκτός από την επιστημονική φαντασία, στην οποία ανήκουν πολλά σενάρια του Casty, υπάρχει και η fantasy, που δεν ξέρω πώς αποδίδεται στα Ελληνικά κι ας είναι ουσιαστικά η ελληνική λέξη «φαντασία». Εν προκειμένω έχουμε μια ιστορία, που ανήκει σ’ αυτό το είδος, παρ’ όλον ότι δεν είναι του τύπου «σπαθιά και μάγοι», οπότε μη περιμένετε αληθοφάνεια και επιστημονική ακρίβεια, αλλά έναν κόσμο που λειτουργεί ακολουθώντας με συνοχή τους δικούς του νόμους. Μ’ αυτό ως δεδομένο, η ιστορία ήταν μια ενδιαφέρουσα, ατμοσφαιρική περιπέτεια, με αγωνία αλλά και με αρκετό χιούμορ. Ο μεταφραστής διέπρεψε στην απόδοση των ονομάτων, μη περιοριζόμενος μόνο στον κόμη Γάτουλα, ενώ και η ίδια η ιστορία είχε αρκετό χιούμορ, παρά το δρακουλικό της θέμα. Ως βαθμό θα βάλουμε γύρω στο οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία σιδερωτήριο αυτοκινήτων, σε σενάριο Fabio Michelini και σχέδιο Lorenzo Pastrovicchio.

Ο Ντόναλντ έχει ανοίξει ένα σιδερωτήριο… αυτοκινήτων, όπου, χρησιμοποιώντας μια εφεύρεση του Κύρου, σιδερώνει τις ταλαιπωρημένες λαμαρίνες των παλιών αυτοκινήτων, κάνοντάς τα σαν καινούργια. Οι Λύκοι το εκμεταλλεύονται αυτό, σαμποτάροντας την ειδική… σιδηροβιταμίνη, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί πριν το σιδέρωμα, για να μην αποσταθεροποιηθούν οι λαμαρίνες, και στη συνέχεια στραπατσάροντας το θησαυροφυλάκιο τού Σκρουτζ, για να το σιδερώσει ο Ντόναλντ, να διαλυθεί, και να κλέψουν το περιεχόμενό του. (Αντιπαρερχόμαστε το ότι το θησαυροφυλάκιο είναι τσιμεντένιο και όχι από λαμαρίνες.)

Ευφάνταστη ιστορία, με τις εντυπώσεις να τις κερδίζει ο 176-761, ο οποίος, πέρα από το ότι τρελαίνεται για δαμάσκηνα, μαθαίνουμε ότι είναι ντιπ ηλίθιος ή, έστω, ότι οι συνάδελφοί του τον βλέπουν έτσι. Το σχέδιο δεν μου άρεσε, βασικά λόγω του τρόπου, που επέλεξε ο σχεδιαστής να σχεδιάσει τους Λύκους. Επτά.

Συνεχίζουμε με την ιστορία οι κλέφτες τής αγάπης, σε σενάριο Sisto Nigro και σχέδιο Graziano Barbaro, από τη σειρά Τζένυ σύμβουλος αισθηματικών υποθέσεων.

Στο γραφείο τής Τζένυ έρχεται μια κοπέλα, της οποίας ο φίλος έχει μανία με τις αστυνομικές ταινίες. Αυτό τον έχει κάνει όχι μόνο να αγνοεί τη φιλενάδα του, αλλά και να νομίζει ότι είναι σπουδαίος ντετέκτιβ, κερδίζοντας την περιφρόνηση των φίλων του και χάνοντας έτσι την αυτοπεποίθησή του. Ως λύση στο πρόβλημα, θέλουν να του δώσουν ένα πραγματικό μυστήριο να εξιχνιάσει, και ως τέτοιο σκηνοθετούν μια ληστεία στο θησαυροφυλάκιο του Σκρουτζ, με τον Πασχάλη και τον Φέθρυ μασκαρεμένους σαν Λύκους. Η Τζένυ τα έχει οργανώσει όλα στην εντέλεια, αλλά την ημέρα τής υποτιθέμενης ληστείας τα πράγματα θα πάρουν απρόβλεπτη τροπή.

Το σχέδιο ήταν μέτριο προς άσχημο, αλλά η ιστορία ήταν πολύ καλή. Από την όλη οργάνωση του εγχειρήματος και την ανατροπή, μέχρι και το ότι το πρόβλημα που ήδη έχετε εντοπίσει, ότι αυτό που έκανε η Τζένυ ήταν παράνομο, δεν μένει χωρίς να αντιμετωπιστεί. Επτά και εδώ.

Συνεχίζουμε με την ιστορία η ημέρα των εξαδέλφων, σε σενάριο Valentina Camerini και σχέδιο Matteo Testa.

Ο Ντόναλντ πετάει στα σκουπίδια ένα άσχημο βάζο, που του είχε χαρίσει η Νταίζυ. Το βρίσκει ο Φέθρυ, που το χρησιμοποιεί ως μέρος ενός ατσούμπαλου γλυπτού, που έχει φτιάξει στον κήπο του. Ο Γκαστόνε το παίρνει (ουσιαστικά το κλέβει!) για να το προστατέψει και το χαρίζει πίσω στον Ντόναλντ. Εδώ γελάνε.

Το μόνο αστείο στην, ευτυχώς, σύντομη αυτή ιστορία είναι το γλυπτό τού Φέθρυ. Η ιδέα τού να επιστρέψει ένα αντικείμενο στον ιδιοκτήτη του, αφού πρώτα αλλάξει πολλά χέρια, μπορεί να μην είναι πρωτότυπη, αλλά, όταν χρησιμοποιηθεί σωστά, μπορεί να βγάλει αρκετό γέλιο. Όμως, εδώ και τα χέρια ήταν μόνο δύο και η επιστροφή τού βάζου ήταν πολύ βεβιασμένη. Όσο για το σχέδιο, αυτό ήταν απλώς απαράδεκτο. Τέσσερα, που μας χαλάει το σερί των καλών ιστοριών στο τεύχος.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία εφήμερες συμμαχίες, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Luca Usai.

Στην οικονομική σκηνή τής Λιμνούπολης εμφανίζεται ένας καινούργιος, ταχέως ανερχόμενος παίκτης, που έχει βάλει στόχο του να καταστρέψει τον Σκρουτζ. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ούτε και έτσι. Ούτε και αλλιώς, όμως! Ακόμα κι έτσι, όμως, θα υπάρξει ανατροπή!

Μέτριο προς καλό σχέδιο, για μια απίστευτα περίπλοκη υπόθεση, με διαρκείς ανατροπές, από αναμενόμενες έως τελείως απροσδόκητες, ακόμα και όταν έχει προηγηθεί το σχετικό στήσιμο στην αρχή τής ιστορίας. Οκτώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία το δέκατο τέταρτο εκατομμύριο, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Andrea Freccero, από τη σειρά τα εκατομμύρια του Σκρουτζ Μακ Ντακ.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή πέντε ιστοριών, οι οποίες πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2010 και 2015, με την ιστορία τού Casty να τραβάει, προφανώς, το ενδιαφέρον μας.

Η ιστορία τού Casty ήταν όντως η καλύτερη του τεύχους, αλλά δεν ήταν μόνη της. Εξ ίσου καλή ήταν και η τελευταία ιστορία με τον Σκρουτζ και τον Ρόμπαξ. Πολύ καλές και οι υπόλοιπες ιστορίες, με εξαίρεση εκείνη με το βάζο, που χαμηλώνει τον μέσο όρο τού τεύχους στο επτά, άντε επτάμισι, μια και ήταν πολύ σύντομη.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 176—Η ΝΥΧΤΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΤΡΑΝΣΥΛΔΑΝΙΑΣ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 176.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η ChrisAl λέει:

    Εξαιρετική κριτική του τεύχους! Συγχαρητήρια!

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.