ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 184—Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ 2

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 184 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Σκρουτζ, ντυμένο Άη Βασίλη, να μας χαρίζει αστέρια απλόχερα, μια και δεν κοστίζουν τίποτε, σε ένα εξώφυλλο, που φέτος επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν και οι Αμερικανοί. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Το τεύχος ξεκινά με μία συνέντευξη της Barbara Garufi με τον Casty, τον δημιουργό τής κύριας ιστορίας τού τεύχους.

Ακολουθεί η κύρια ιστορία τού τεύχους, που είναι το δεύτερο μέρος τής ιστορίας η αυτοκρατορία των πάγων, σε σενάριο και σχέδιο Casty.

Η καταιγιστική δράση συνεχίζεται. Ο Μίκυ, ο Μπιπ Μπιπ και ο Τζο Πάπυρος πηγαίνουν στην πρωτεύουσα της Παγετωνίας, για να σώσουν την απαχθείσα πατινέρ, όπου αποδεικνύεται ότι ο κόμης Ντράγκπο ανήκει στη φυλή των Κρυονίων, αυτούς που εμείς λέμε Υπερβορείους, και η απαχθείσα πατινέρ είναι η βασίλισσά τους. Οι Κρυόνιοι είναι ένας ανεπτυγμένος λαός, φτιαγμένος από πάγο, με τεχνολογία βασισμένη κι αυτή στον πάγο, οι οποίοι ακμάζουν κατά τις περιόδους των παγετώνων και κρύβονται, πέφτοντας σε ύπνο, όταν οι πάγοι λιώνουν. Ο Ντράγκπο κατάφερε να αψηφίσει το κάλεσμα της βασίλισσας για ύπνο, δραπέτευσε, αλλά έλιωσε πριν προλάβει να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του να παγώσει τον κόσμο και να τον κατακτήσει. Τώρα όμως, που τον ξεπάγωσαν οι Παγετώνιοι, είναι έτοιμος να το βάλει και πάλι σε εφαρμογή.

Εξαιρετικό σχέδιο, που κάνει ακόμα και τα επεξηγηματικά μέρη τής ιστορίας υπέροχα, και υπόθεση που δεν χορταίνεις να την διαβάζεις. Αν και φαντάζομαι ότι η ιστορία θα καταλήξει με τον Ντράγκπο να ξαναλιώνει ή να πέφτει στον ύπνο, στον οποίο θα έπρεπε να είχε πέσει από την εποχή των παγετώνων, συνεχίζω να ανυπομονώ να διαβάσω το επόμενο μέρος. Δέκα και για το δεύτερο μέρος, εννοείται.

Διαβάζοντας την ιστορία, είχα την αίσθηση ότι βλέπω κάποιο γιαπωνέζικο έργο anime. Η ιστορία είναι τόσο κινηματογραφική, που θα άξιζε να γυριζόταν σε ταινία!

Συνεχίζουμε με την ιστορία ο ορεσίβιος της χρονιάς, σε σενάριο Fausto Vitaliano και σχέδιο Corrado Mastantuono.

Στο χωριό τού Τζιμ του Τρομερού γίνεται κάθε χρόνος ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του ορεσίβιου της χρονιάς, τον οποίο πάντα κερδίζει ο γείτονας του Τζιμ, ο Τραζ, ως ο πιο άξεστος. Φέτος, ο νικητής, εκτός από το να είναι άξεστος, θα πρέπει να κάνει και την πιο ηρωική πράξη. Όταν το έλκηθρο του Άη Βασίλη παθαίνει βλάβη, ο Τζιμ θα αναλάβει να τον αντικαταστήσει, με τον Ντόναλντ και τον Φέθρυ για βοηθούς και τον σκύλο του τον Τσιμπούρη στο ρόλο τού ταράνδου. Ο Τζιμ θα εκτελέσει την αποστολή του με επιτυχία, αλλά είναι αυτό αρκετό, για να κερδίσει στο διαγωνισμό;

Άσχημο σχέδιο, αλλά η ιστορία είχε την πλάκα της, ενώ δεν είναι και λίγο το ότι ο Τζιμ δεν έριξε ούτε ένα πυροβολισμό. Στα πλην ότι η ιστορία τελειώνει με κάποιο λογοπαίγνιο, το οποίο ο μεταφραστής δεν κατάλαβε ότι το απέδωσε με επιτυχία στα Ελληνικά (ταμπούρλο αντί για ταμπούρο), οπότε ο διάλογος, που ακολουθεί, αναλώνεται σε κάποια ανούσια συζήτηση για φρένα και τραίνα, που δεν κατάλαβα πού κολλούσε. Έξι, για να μη μας πάρει ο Τζιμ στο κατόπι με το δίκαννο, αν βάλουμε λιγότερο.

Ακολουθεί η ιστορία ταινίες πολεμικών τεχνών, από τη σειρά πάμε σινεμά; (αχ, αυτό το ερωτηματικό!) σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Ettore Gula.

Μετά από καιρό, ξαναπιάνουμε τις ιστορίες αυτής της σειράς. Αυτή τη φορά ασχολούμαστε με τις ταινίες πολεμικών τεχνών, αυτό που λέγαμε παλιά «ταινίες καράτε», κι ας επρόκειτο για ταινίες κουνγκ φου. Η υπόθεση είναι όντως τυπική του είδους, όπου ο νεαρός ήρωας σώζει τη σχολή κουνγκ φου, όπου έμαθε την τέχνη, σπάζοντας στο ξύλο τα μέλη μιας αντίπαλης σχολής. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ιστορίες τής σειράς, η υπόθεση ήταν σχετικά σοβαρή, με ελάχιστο χιούμορ, το οποίο επικεντρωνόταν κυρίως στην αλλαγή των ονομάτων των ηρώων, ώστε να τελειώνουν όλα σε -ινγκ: Μι-Κινγκ, Γκου-Φινγκ, κλπ. Το σχέδιο ήταν μέτριο προς καλό. Έξι και εδώ.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία Χριστουγεννιάτικη κρίση, σε σενάριο Bruno Enna και σχέδιο Stefano Intini.

Κάποιος έχει φάει όλα τα μήλα τής γιαγιάς Ντακ. Ερευνώντας, τα παιδιά ανακαλύπτουν ότι οι ένοχοι είναι κάποιοι τάρανδοι, που ζουν σε ένα γειτονικό κτήμα, όπου ζει και ένας ευτραφής κύριος, ο οποίος έχει χάσει τη μνήμη του, μαζί με ένα ύποπτο ζευγάρι. Στα παιδιά μπαίνει η ιδέα ότι ο κύριος αυτός είναι ο Άη Βασίλης, και θα κάνουν τα πάντα, για να τον κάνουν να ξαναβρεί τη μνήμη του. Τελικά, βέβαια, δεν επρόκειτο για τον Άη Βασίλη. Όμως, η ιστορία είναι Χριστουγεννιάτικη…

Μάλλον άσχημο σχέδιο, ιδίως ως προς τους ενήλικες χαρακτήρες, αλλά όμορφη ιστορία, γεμάτη από αυτήν την παιδικότητα, που έχουν οι καλές ιστορίες με τον Τζούνιορ. Πολύ όμορφο και το τέλος, με την απροσδόκητη τροπή, που παίρνουν τα πράγματα. Οκτώ.

Την επόμενη εβδομάδα το Μίκυ Μάους θα κλείσει τον χρόνο εκρηκτικά, καθώς θα διαβάσουμε όχι μόνο το τρίτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας η αυτοκρατορία των πάγων, πάντα σε σενάριο και σχέδιο Casty, αλλά και την ιστορία η τελευταία μέρα, με τον μυστικό πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Marco Mazzarello. Όπως βλέπετε, ο Ντόναλντ έχει ήδη προμηθευτεί τα απαραίτητα πυροτεχνήματα για το εκρηκτικό αυτό τέλος!

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε δύο ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino 3083, το οποίο κυκλοφόρησε στις 30 Δεκεμβρίου 2014, συνοδευόμενες από μία ακόμα ιστορία από το 2014 και, βέβαια, την κύρια ιστορία τού τεύχους, από το 2015, η οποία και μας τραβάει πρωτίστως την προσοχή, σε ένα τεύχος που ακολουθεί τη συνταγή παλαιοτέρων τευχών, με Τζούνιορ και πάμε σινεμά; που είχαμε λίγο καιρό να τα δούμε στο περιοδικό.

Η πρώτη ιστορία ήταν αυτό που περιμέναμε, όμως οι δύο επόμενες ήταν μάλλον αδιάφορες. Ευτυχώς η ιστορία με τον Τζούνιορ ήταν πολύ καλή, κλείνοντας ωραία το τεύχος, που ήταν τελικά καλό, αλλά όχι τόσο καλό όσο το προηγούμενο, που είχε δύο πολύ δυνατές ιστορίες και οι υπόλοιπες ιστορίες ήταν όλες καλές. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο επτάμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 184—Η ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ 2

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 184.

    Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Ο/Η alexx668 λέει:

    Δε με έχει εντυπωσιάσει το «Η Αυτοκρατορία των Πάγων» μέχρι στιγμής. Σαν μια απ’ τα ίδια μου φαίνεται, στο ίδιο μοτίβο με «Τα Ορυχεία της Ατλαντίδας», αρχαίοι πολιτισμοί, αρχαία τεχνολογία κλπ, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο εύρημα που να την κάνει να ξεχωρίζει, όπως στον «Σκοτεινό Κόσμο», «Πριγκιπάτο της Σιωπής» κλπ. Ο Καστύ έχει αρχίσει και επαναλαμβάνεται. Για να μην παρεξηγηθώ, προφανώς είναι καλή ιστορία, αλλά όχι αριστούργημα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.