ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DISNEY ΤΟΜΟΣ 1—ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

Η σειρά Editor’s Choice τής Καθημερινής είναι μια σειρά που ανέκαθεν μας εξέπληττε. Πριν τρία χρόνια κυκλοφόρησε αναπάντεχα ο πρώτος τόμος ως ένθετο στην εφημερίδα, ενώ ακόμα κυκλοφορούσε η μεγάλη βιβλιοθήκη Disney. Πρόπερσι κυκλοφόρησε ο δεύτερος με τον μεγάλο Σπλας, πάνω που θα επισκεπτόταν η Silvia Ziche την Ελλάδα, ώστε να έχουν ένα δικό της τόμο για να τους τον υπογράψει, όσοι ενδιαφερόντουσαν. Πέρσι κυκλοφόρησε σε διαφορετικό, μεγαλύτερο σχήμα μια αδημοσίευτη ιστορία, που δεν ήταν καθόλου άσχημη, ανακοινώνοντάς μας ότι η σειρά ήταν πλέον και επίσημα ετήσια. Αφού, λοιπόν, η σειρά ήταν ετήσια, φέτος αρχίσαμε να ανυπομονούμε να δούμε τι έκπληξη θα μας έκανε αυτή τη φορά η Καθημερινή. Όμως, ο Νοέμβριος ήλθε και παρήλθε, και Editor’s Choice δεν είδαμε. Να συνίστατο η φετινή έκπληξη στο ότι δεν θα είχαμε καμία έκπληξη; Όχι! Φέτος δεν θα έχουμε ένα τόμο Editor’s Choice, αλλά δέκα, ως ένθετα στην Καθημερινή τής Κυριακής, που εκτάκτως αυτήν την εβδομάδα κυκλοφορεί απ’ το Σάββατο. Η σειρά έμεινε ετήσια για ένα μόνο χρόνο!

Η νέα σειρά, που επισήμως λέγεται Editor’s Choice Κλασική Βιβλιοθήκη Disney, είναι βασισμένη στην ιταλική σειρά le più belle storie Disney (=οι πιο όμορφες ιστορίες Disney), η οποία είναι μια σειρά από θεματικούς τόμους, όπου οι ιστορίες κάθε τόμου είναι βασισμένες σε κάποιο κοινό θέμα. Οι ιταλικοί τόμοι έχουν πάνω από 300 σελίδες ο καθένας, κάτι που δεν νομίζω να περίμενε να δει κανείς στην Ελλάδα, με δεδομένο το ότι τους αντιστοίχου μεγέθους τόμους των απάντων τού Scarpa τους κόψανε στα δύο. Πράγματι, έχουμε μια επιλογή από τις ιστορίες των αντιστοίχων ιταλικών τόμων. Υποθέτω ότι τις υπόλοιπες ιστορίες απλώς δεν θα τις δούμε, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να υπάρξει και δεύτερη δόση από κάθε τόμο, με τις υπόλοιπες ιστορίες.

Οι τόμοι τής σειράς είναι μικρού μεγέθους, όπως το Μίκυ Μάους. Όπως τα άπαντα του Scarpa, είναι χαρτόδετοι, με λεπτό χαρτόνι στο εξώφυλλο, τυπωμένοι σε χαρτί ματ και δεν έχουν αρίθμηση.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα περιεχόμενα του πρώτου τόμου.

Ο τόμος περιέχει μια επιλογή ιστοριών από τον εικοστό δεύτερο τόμο τής ιταλικής σειράς, ο οποίος περιέχει ιστορίες με μυθολογικό θέμα:

Γκουφοδύσσεια, σε σενάριο Fabio Michelini και σχέδιο Roberto Vian. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα στο Μίκυ Μάους 1984.

Ο αληθινός μύθος τής Ατλαντίδας, σε σενάριο Nino Russo και σχέδιο Alessandro Perina. Η ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

Το μυστήριο τού Ολύμπου, σε υπόθεση Manuela Marinato, σενάριο Giorgio Pezzin και σχέδιο Paolo Mottura. Η ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

Το τραγούδι των Σειρήνων, σε σενάριο και σχέδιο Gino Esposito. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα στη Μίννι 47, που για τα αγοράκια σαν κι εμένα σημαίνει ότι μπορεί και να μη την έχουμε διαβάσει!

Ο θρύλος των Αμαζόνων, σε σενάριο Bruno Concina και σχέδιο Massimo De Vita. Η ιστορία δημοσιεύτηκε στην Ελλάδα στο Μίκυ Μάους 1985.

Για να είμαι ειλικρινής, μόλις είδα ότι ο τόμος θα έχει μόνο πέντε από τις εννέα ιστορίες τού ιταλικού τόμου, υπέθεσα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να δούμε τις δύο ιστορίες, που είναι αδημοσίευτες στην Ελλάδα. Όμως, το Editor’s Choice είναι ο τίτλος των εκπλήξεων και όχι μόνο τις δημοσίευσε, αλλά δημοσίευσε και την ιστορία, που έχει δημοσιευτεί στη Μίννι, που ο μισός ελληνικός πληθυσμός πιθανότατα δεν έχει διαβάσει. Από αυτήν την άποψη, ο τόμος αξίζει τα λεφτά του.

Την επόμενη εβδομάδα κυκλοφορεί ο δεύτερος τόμος, με μια επιλογή από ιστορίες με θέμα τα ούφο, από τον τριακοστό τρίτο τόμο τής ιταλικής σειράς.

Τις παρουσιάσεις των τόμων τής Κλασικής Βιβλιοθήκης Disney θα τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons

Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Κλασική βιβλιοθήκη Disney, Μίκυ Μάους Editor's Choice. Bookmark the permalink.

5 Responses to ΚΛΑΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ DISNEY ΤΟΜΟΣ 1—ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ

 1. Ο/Η alexx668 λέει:

  Μια μικρή διόρθωση, το «Μυστήριο τού Ολύμπου» είναι σε σχέδιο Paolo Mottura και όχι Giorgio Pezzin (γνωστός και σχετικά παλιός σεναριογράφος).

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Μπέρδεψα τον σεναριογράφο με τον σχεδιαστή. Πάντα μπερδεύομαι, όταν άλλος γράφει την υπόθεση και άλλος το σενάριο, οπότε υπάρχουν τρία ονόματα, αντί για δύο στο I.N.D.U.C.K.S.

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η ChrisAl λέει:

  Έχοντας διαβάσει όλο τον τόμο θεωρώ πως οι καλύτερες ιστορίες ηταν η Γκουφοδύσσεια και ο θρύλος των Αμαζόνων

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η alexx668 λέει:

  ‘Εχω διαβάσει το «Γκουφοδύσσεια» μέχρι στιγμής και το βρήκα πολύ μέτριο, με άνοστο χιούμορ και απότομη αφήγηση. Δεν είχα το ΜΜ#1984, οπότε το διάβασα πρώτη φορά.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Ούτε εμένα μού άρεσε αυτή η ιστορία.

   Το Μίκυ Μάους 1984 το έχω, αλλά η ιστορία δεν μου θύμισε απολύτως τίποτε. Τόσο καλή εντύπωση μου είχε κάνει και όταν την πρωτοδιάβασα, φαίνεται.

   Το μόνο, που μού άρεσε, ήταν το πώς ελληνοποίησαν τον Μάυρο Πητ σε Μάυρο Πήτωνα, που είναι πολύ καλύτερο όνομα από τον Μάυρο Πητάκο τού Μίκυ Μάους 1984. Αν τον είχαν κάνει και μέλανα, αντί για μαύρο, θα ήταν τέλειο όνομα!

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.