ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 188—ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 109

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 188 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον μυστικό πράκτορα Ντόναλντ Ντακ να ποζάρει με φόντο τον καθεδρικό ναό τού Αγίου Βασιλείου στη Μόσχα. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και το βράδυ, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία το στοιχείο 109, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Paolo De Lorenzi.

Ένα μυστικό εργαστήριο έχει καταφέρει να συνθέσει ένα σταθερό ισότοπο από το στοιχείο Μαϊτνέριο (το στοιχείο 109 τού τίτλου, από τον ατομικό αριθμό του) και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες. Σταθερό, που λέει ο λόγος, γιατί είναι ραδιενεργό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πανίσχυρης ατομικής βόμβας. Ο δικτάτορας τού… Βουρκμενιστάν ανέθεσε σε έναν επαγγελματία κλέφτη να το κλέψει για λογαριασμό του. Η Υπηρεσία, πάλι, έχει αναθέσει σε ένα δικό της πράκτορα, να το ξανακλέψει, ώστε να μη μπορέσει ο δικτάτορας να φτιάξει βόμβες. Όμως, όταν ο μυστικός πράκτωρ Ντόναλντ Ντακ πηγαίνει στη Μόσχα, για να παραλάβει το Μαϊτνέριο, οι Βουρκμενιστανοί, που είχαν ανακαλύψει τον πράκτορα της Υπηρεσίας, του την έχουν στημένη. Ευτυχώς, που εκεί βρίσκεται και η Κατρίνα Κασκαντέρ, που δεν θυμάμαι αν σας έχω ξαναπεί, ότι είναι πανέμορφη, αναζητώντας τον πατέρα της, τον Άβελ Βαν Μπλομ, που είναι ο επαγγελματίας, που είχε προσλάβει ο δικτάτορας, και που η τύχη του αγνοείται. Θα καταφέρουν οι δύο πράκτορες να πάρουν το Μαϊτνέριο και να βρουν τον Άβελ Βαν Μπλομ;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, με κάποια μικροπροβληματάκια πού και πού στο πώς είναι σχεδιασμένος ο Ντοναλντ, αλλά και με κάποια εξαιρετικότατα σχεδιασμένα υπόβαθρα, όπως βλέπουμε και στη στη σελίδα τού τίτλου. Η υπόθεση με μπέρδεψε λιγάκι, καθώς χρειάστηκε να διαβάσω δύο φορές την ιστορία, για να καταλάβω ποιος από τους δύο κλέφτες ήταν ο Άβελ Βαν Μπλομ. Κατά τα άλλα, είχαμε την αναμενόμενη τζεημσμποντική υπόθεση, χωρίς, όμως, τις αναμενόμενες ανατροπές, καθώς όλοι ήταν αυτό που φαινόντουσαν. Καλή ιστορία, λοιπόν, αλλά όχι εξαιρετική, οπότε θα της βάλουμε μόνον οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία πρωτόγονος ξάδελφος, σε σενάριο Gabriele Mazzoleni και σχέδιο Fabrizio Petrossi.

Μετά από ένα ταξίδι στην προϊστορική εποχή, ο Μίκυ επιστρέφει με ένα κινητό τηλέφωνο, που κανείς δεν ξέρει πώς βρέθηκε εκεί, και με έναν πρϊστορικό άνθρωπο με το ρόπαλό του, το οποίο χρησιμοποιεί, για να καταστρέψει τη χρονομηχανή των καθηγητών Μάρλιν και Ζάποτεκ. Μέχρι να επισκευασθεί η χρονομηχανή, για να τον επιστρέψουν στην εποχή του, ο Μίκυ αναγκάζεται να τον φιλοξενήσει, παρουσιάζοντάς τον σαν ξάδελφό του, τον Ούγκο από την Ουγκάντα, που λέει όλο ουγκ, ουγκ! Φυσικά θα εμφανιστεί η Μίννι και φυσικά θα απαιτήσει να πάει ο Μίκυ μαζί της σε μία δεξίωση, όπου φυσικά ο Ούγκο θα τα κάνει όλα λίμπα, αν και θα βοηθήσει να αποκαλυφθεί ένας κλέφτης, που είχε παρεισφρήσει στη δεξίωση. Όσο για το μυστηριώδες κινητό, αυτό θα πρέπει να περιμένετε μέχρι την τελευταία σελίδα, για να μάθετε πώς βρέθηκε στην προϊστορική εποχή.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, για μια ιστορία, που δεν με ενθουσίασε. Ενώ θα περίμενε κανείς ότι η ιστορία θα εστίαζε στο πώς βρέθηκε το κινητό στην προϊστορική εποχή, η ιστορία είναι περισσότερο μια φαρσοκωμωδία με τα καμώματα του Ούγκο, καθώς κανείς δεν ενδιαφέρεται να ερευνήσει το θέμα. Πόσο δύσκολο ήταν να δοκιμάσουν να ανάψουν το ρημάδι το κινητό, για να δουν σε ποιον ανήκε; Γιατί ο Μίκυ δεν το αναγνώρισε; Και πώς βρέθηκε το κινητό στην πρώτη επίσκεψη του Μίκυ στην προϊστορία, αφού το έφερε ο Ούγκο μαζί του αργότερα, επιστρέφοντας, οπότε δεν πρέπει να είχε μεταφερθεί ακόμα εκεί; Έξι με επτά.

Συνεχίζουμε με την ιστορία τα πετράδια τού φεγγαριού, σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Francesco Guerrini.

Η Μάτζικα προμηθεύεται ένα φεγγαρόλιθο, ο οποίος έχει την ιδιότητα να μπορεί να τηλεμεταφέρει κάποιον μακρυά. Πηγαίνει μ’ αυτόν στο θησαυροφυλάκιο, για να στείλει τον Σκρουτζ σε ένα ερημονήσι, ώστε μετά να μπορέσει να κλέψει ανενόχλητη την πρώτη του δεκάρα. Όμως, ο φεγγαρόλιθος τηλεμεταφέρει και τους δυο τους! Εκεί, στο ερημονήσι, θα αναγκαστούν να συνεργαστούν, ώστε να βρουν άλλον φεγγαρόλιθο, για να επιστρέψουν. Έτσι θα ζήσουν μαζί μια μικρή περιπέτεια, θα μιλήσουν αρκετά, και θα δούμε κάποιες αναδρομές στο παρελθόν, όπου θα μάθουμε γιατί η Μάτζικα θέλει τόσο πολύ να αποκτήσει το άγγιγμα του Μίδα.

Μάλλον άσχημο σχέδιο. Η ιστορία προσπαθεί να είναι γλυκιά, με ωραίο τέλος, αλλά αυτό που καταφέρνει είναι να είναι βαρετή από τις πολλές συζητήσεις, ενώ τα κίνητρα της Μάτζικα είναι πολύ μπερδεμένα και δεν βγάζουν νόημα. Τέσσερα με πέντε.

Ακολουθεί η ιστορία τετράποδο μανεκέν, σε σενάριο Riccardo Seregni και σχέδιο Valerio Held.

Ένας διάσημος σχεδιαστής μόδας για κατοικίδια θέλει να χρησιμοποιήσει τον Μούργο, τον σκύλο των Λύκων, για μανεκέν στη νέα του επίδειξη μόδας. Οι Λύκοι το εκμεταλλεύονται, για να κλέψουν τους πλούσιους, που θα πάνε εκεί, όμως η λαιμαργία τού Μούργου θα τους στείλει στη φυλακή.

Αρκετά καλό, μοντέρνο σχέδιο, αλλά μάλλον απλοϊκή, τετριμμένη υπόθεση, με μόνη πρωτοτυπία το απίθανο πράγμα, που όρμηξε να φάει ο Μούργος στην επίδειξη, χαλώντας τα σχέδια των αφεντικών του. Έξι.

 Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η διαστημική περίπολος & ο απαθής γίγαντας, σε σενάριο Alberto Savini και σχέδιο Stefano Intini.

Κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος, ο Τζούνιορ και η παρέα του διαβάζουν μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας από το περιοδικό απίθανα & φανταστικά, ταυτιζόμενοι με τους ήρωες της ιστορίας. Η ιστορία, που διαβάζουν, αναφέρεται σε ένα γιγαντιαίο ρομπότ στο φεγγάρι, που αδιαφορεί παντελώς για όσα συμβαίνουν γύρω του. Τι είναι αυτό, που θα μπορούσε να του κινήσει το ενδιαφέρον;

Καλούτσικο σχέδιο, τυπικό για ιστορία με τον Τζούνιορ. Αυτό, που δεν είναι καθόλου τυπικό για ιστορία με τον Τζούνιορ, είναι η υπόθεση, η οποία ουσιαστικά είναι μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, με τα παιδιά στο ρόλο των ηρώων, αντί για μια ιστορία στον πραγματικό κόσμο, ιδωμένη μέσα από τα μάτια των παιδιών. Από την άλλη, οι ήρωες κάπως είναι τα ίδια τα παιδιά, με τη Μπουμπού να νοιάζεται για τα μαλλιά της και τον Μπουλ να τρώει γλειφιτζούρια. Όπως και να έχει το πράγμα, η ιστορία δεν με ενθουσίασε, κάτι που πρέπει να είναι η πρώτη φορά, που συμβαίνει με ιστορία με τον Τζούνιορ. Πέντε με έξι.

Ωραία ιδέα η παρουσίαση του εξώφυλλου των απίθανων & φανταστικών σε στυλ περιοδικού κόμικς τής δεκαετίας του 1950, με τιμή 10 cents και την έγκριση της comics code authority, την οποία αναπαρήγαν τα δικά μας καλύτερα κόμικς, μεταφρασμένη ως «επιτροπή ελέγχου κόμικς». Μια μικρή παραφωνία στη ρετρό εμφάνιση αυτού του εξωφύλλου είναι η αναφορά στα ονόματα των δημιουργών, πάνω αριστερά, καθώς αυτό νομίζω ότι είναι πιο σύγχρονη πρακτική.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η κατάρα των τριών φαραώ, σε σενάριο Alessandro Sisti και σχέδιο Alessia Martusciello.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε τρεις ιστορίες από το Topolino 3035, που κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2014, συνοδευόμενες από δύο ακόμα ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino το 2009 και το 2013, καθώς και από μια μονοσέλιδη ιστορία από το 2014. Ενδιαφέρον είναι ότι από τις πέντε ιστορίες τού τεύχους, οι τέσσερις από αυτές έχουν κάποιο πρόλογο, με αποτέλεσμα η σελίδα τού τίτλου να μην είναι η πρώτη τους.

Ένα μάλλον απογοητευτικό τεύχος, απ’ όπου η μόνη ιστορία, που ξεχωρίζει, είναι αυτή με τον μυστικό πράκτορα Ντόναλντ Ντακ, αλλά κι αυτή ήταν απλώς καλή. Ακόμα και η ιστορία με τον Τζούνιορ, στον οποίο έχω ιδιαίτερη αδυναμία, ήταν απογοητευτική. Μέσος όρος για το τεύχος έξι με εξήμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 188—ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ 109

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 188.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.