ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 202—ΥΔΑΤΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 202 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ και τη Μίννι να θαυμάζουν ένα συμπαθητικό ζωάκι, κάτω από το βλοσυρό βλέμμα τού Μαύρου Φαντάσματος. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία υδάτινη απειλή, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Giuseppe Dalla Santa.

Το μαύρο φάντασμα επινοεί ένα είδος σφουγγαριού, το οποίο μπορεί να απορροφήσει τεράστιες ποσότητες νερού. Απειλώντας ότι θα ρίξει ένα μεγάλο τέτοιο σφουγγάρι στη θάλασσα, απαιτεί να του παραδώσουν τον Μίκυ. Καθώς διακυβεύεται ολόκληρο το μέλλον τής γης, ο Μίκυ αναγκάζεται να υπακούσει. Θα καταφέρει να γλυτώσει από το φάντασμα;

Το σχέδιο είναι όμορφο, σε κλασική γραμμή. Το φάντασμα είναι κι αυτό κλασικό, αυτό του Γκόντφρεντσον, που προσπαθεί να σκοτώσει τον Μίκυ, χρησιμοποιώντας πολύπλοκες διατάξεις, χωρίς ποτέ να είναι παρόν στην εκτέλεση. Η ιστορία έχει όλα τα συστατικά, λοιπόν, για να είναι μια κλασική ιστορία στο στυλ του Γκόντφρεντσον, αλλά, με το που ο Μίκυ καταφέρνει να σωθεί, η ιστορία τελειώνει, χωρίς το φάντασμα να έχει συλληφθεί και, κυρίως, χωρίς την απειλή του σφουγγαριού να έχει εξουδετερωθεί ή, έστω, ένα «συνεχίζεται» αντί για «τέλος» στο τελευταίο καρέ. Και, για να έχουμε καλό ρώτημα, γιατί το φάντασμα, αντί να ζητήσει «ποτάμια δολλαρίων», «λίμνες χρυσού» και «ωκεανούς διαμαντιών», όπως όλοι περιμένανε, ζήτησε να ξεφορτωθεί τον Μίκυ, για να μπορεί να δρα ανενόχλητος, τη στιγμή που, αν ζητούσε τα χρήματα, δεν θα χρειαζόταν πια να δρα; Αν η ιστορία ολοκληρωνόταν με τη σύλληψη ή, έστω, εξουδετέρωση του φαντάσματος, νομίζω ότι θα βάζαμε γύρω στο εννέα, κόβοντας κάτι για το τελευταίο αναπάντητο ερώτημα. Όπως είναι, όμως, θα βάλουμε μόνο επτά με οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία Ντομ Φαντάκ εναντίον Μαντ Δόκτωρ (αχ, αυτός ο ρημάδης ο δόκτωρ τού δόκτορα/δόκτωρος, κύριε Αρχισυντάκτα), σε σενάριο Francesco Monteforte Bianchi και σχέδιο Alberto Lavoradori.

Ένα ατύχημα με τη συσκευή, που έφερε τον Μαντ Δόκτορα από άλλη διάσταση, φέρνει από εκεί και τον αντίστοιχο του Φάντομ Ντακ, τον Ντομ Φαντάκ. Αντί για κακός, όμως, είναι απίστευτα αδέξιος, σε βαθμό που θα τον ζήλευε και ο Φέθρυ. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Μαντ Δόκτωρ δραπετεύει και φτιάχνει ένα μηχάνημα, που κλέβει τα χρώματα από τον κόσμο, κάνοντάς τον μαυρόασπρο. Θα καταφέρουν να τον σταματήσουν με τη βοήθεια (ή μη) του Ντομ Φαντακ;

Κατ’ αρχάς, να πούμε για το σχέδιο του Lavoradori, που επανειλημμένα το έχουμε χαρακτηρίσει αισχρό. Εδώ, όμως, είναι απλώς άσχημο, το οποίο είναι μεγάλος έπαινος γι’ αυτόν. Αν δεν ήταν κι εκείνα τα ρομβάκια, με τα οποία γεμίζει τα καρέ, λες και οι ήρωες είναι γεμάτοι ψύλλους, το σχέδιο σχεδόν δεν θα εμπόδιζε την ανάγνωση της ιστορίας. Η ίδια η ιστορία είναι καθαρά μια φαρσοκομωδία, με τον Ντομ Φαντακ να διαλύει τα πάντα στο διάβα του. Όσο για τον Μαντ Δόκτορα, κι αυτός είναι εκεί, ίσα ίσα για να διαλυθεί από τον Ντομ Φαντάκ, οπότε μην ψάχνετε για λογική στο εγχείρημά του να κλέψει τα χρώματα. Έξι.

Συνεχίζουμε με την ιστορία καλπάζουσα φαντασία, σε σενάριο Gaja Arrighini και σχέδιο Daniela Vetro.

Η γιαγιά Ντακ αγόρασε ένα μουλάρι, για να σέρνει το κάρο της. Όμως, ο Τζούνιορ το βλέπει σαν άλογο αγώνων, και προσπαθεί να το ιππεύσει, συγκεντρώνοντας την κοροϊδία των άλλων παιδιών.

Όμορφο σχέδιο και όμορφη ιστορία, που πιάνει αυτό το παιδικό πνεύμα τού Τζούνιορ. Τι κι αν το μουλάρι, εμ, μουλαρώνει και κουνιέται μόνο αν το τσιμπήσει αλογόμυγα; Όταν ένα παιδί βλέπει ένα καλάμι σαν άλογο, προφανώς θα δει το μουλάρι σαν άλογο αγώνων ή σαν τον Πήγασο! Οκτώ με εννέα.

Ακολουθεί η ιστορία πρόβλημα γραμμής, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Nicola Tosolini.

Όταν η Τρούντυ διαπιστώνει ότι δεν της κάνει η ολόσωμη φόρμα της, αποφασίζει να κάνουν αμφότεροι δίαιτα. Μετά τη σχετική ταλαιπωρία, θα διαπιστώσουν ότι τελικά δεν χρειαζόταν.

Μέτριο σχέδιο, για μια ιστορία που ουσιαστικά είναι το στήσιμο ενός γκαγκ, με κάμποσο παραγέμισμα (τις σκηνές στο σούπερ μάρκετ, που δεν προσθέτουν κάτι στην υπόθεση). Έξι.

Το τεύχος κλείνει με το τέταρτο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας το στοίχημα των 50$, με τίτλο το τέλος τού παιχνιδιού, πάντα σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Emilio Urbano.

Είναι η τελευταία μέρα τού στοιχήματος. Ο Σκρουτζ έχει περάσει από όλα τα πόστα στο φαστφουντάδικο, οπότε χαριστικά τον αφήνουν να κάνει τον υποδιευθυντή, όπως ήθελε από την αρχή. Φυσικά θα διαπρέψει. Έχοντας, όμως, περάσει από όλες τις θέσεις στο μαγαζί, έχει αλλάξει απόψεις για το πώς αντιμετωπίζει τους άλλους, οπότε μπορούμε να πούμε ότι το έμαθε το μάθημά του. Η ιστορία τελειώνει όπως άρχισε, με τον Σκρουτζ να δίνει πέντε λεπτά διορία, να του παρουσιάσουν κάποια καινούργια ιδέα, μόνο που αυτή τη φορά, έχοντας μάθει το μάθημά του, δεν το ζητάει από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους του, αλλά από τον Ντόναλντ, που μέχρι τώρα τον είχε του πεταματού. Όσο για το αν κέρδισε το στοίχημα, αυτό είναι τόσο δευτερεύον, που δεν χρειάζεται να το αναφέρουμε.

Σαφώς το καλύτερο από τα τέσσερα μέρη της ιστορίας. Οκτώ στο τέταρτο μέρος και 7 και ένα τέταρτο μέσος όρος για όλη την ιστορία, η οποία κλείνει αφήνοντας καλή εντύπωση.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η επιστροφή τής Μάρβελ Ντακ, σε σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Vitale Mangiatordi.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μια επιλογή πέντε ιστοριών, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2003 και 2015.

Ένα μάλλον καλό τεύχος, με τρεις καλές ιστορίες, αλλά και με δύο μέτριες, που κατεβάζουν τον μέσο όρο στο επτά με επτάμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 202—ΥΔΑΤΙΝΗ ΑΠΕΙΛΗ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 202.

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η Captain Couper λέει:

    Όσον αφορά το δόκτορα δεν έχει μείνει πλέον αδημοσίυτη ιστορία του στην Ελλάδα.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.