ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 210—Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΥΝΤΙΝΙ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 210 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Ντόναλντ και τον Σκρουτζ να βρίσκονται στην παραλία, ο καθένας με την αγαπημένη του πετσέτα. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινάει με την ιστορία ο μεγάλος Φουντίνι, σε σενάριο και σχέδιο Andrea Ferraris.

Ο Σκρουτζ μαθαίνει ότι σε ένα μήνα θα έρθει στη Λιμνούπολη ο διάσημος ταχυδακτυλουργός Φουντίνι, που ειδικεύεται στις αποδράσεις. Στο πρόσωπο του Φουντίνι, ο Σκρουτζ αναγνωρίζει έναν παλιό διαρρήκτη, που παρά λίγο να καταφέρει να του διαρρήξει το θησαυροφυλάκιο και ο οποίος είχε ορκιστεί εκδίκηση. Ποιος μπορεί να προστατεύσει τα χρήματα του Σκρουτζ από τον Φουντίνι, στον οποίον καμία κλειδαριά δεν μπορεί να αντισταθεί; Μήπως ο Φέθρυ; Μπα…

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, για μια πλακατζίδικη ιστορία με δύο ανατροπές, μία σχετικά αναμενόμενη και μία όχι. Ωραία αξιοποίηση του Φέθρυ, που επινοεί τη μια παλαβή ιδέα μετά την άλλη, προκειμένου να καταφέρει να νικήσει τον Φουντίνι, με αποτελέσματα τόσο αναμενόμενα όσο και μη. Επτά με επτάμισι.

Ακολουθεί η ιστορία κατευναστικές ληστείες, σε σενάριο Casty και σχέδιο Luigi Piras.

Κάποιος ληστεύει τους κατοίκους τού Μίκυ Σίτυ, απλώς ζητώντας τα πολύτιμα πράγματά τους, τα οποία για κάποιο λόγο τού τα δίνουν χωρίς αντίρρηση. Ο Μίκυ και ο Γκούφυ αναλαμβάνουν να βοηθήσουν τον Χειροπαίδαρο να διαλευκάνει το μυστήριο.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο και εδώ, για μια ενδιαφέρουσα αστυνομική ιστορία, όπου το μυστήριο διαλευκαίνεται σιγά σιγά και σταδιακά. Ωραίο το πώς ένα γκαγκ στην αρχή, που νόμιζες ότι ο Casty το έβαλε απλώς για να γελάσουμε, τελικά αποδεικνύεται το κλειδί τού μυστηρίου. Επτά με επτάμισι και εδώ.

Συνεχίζουμε με την ιστορία ο θησαυρός τού πιονέρου, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Giovanni Rigano.

Η γιαγιά Ντακ, όταν ήταν μικρή, είχε ένα θείο, που ήταν ένας από τους πιο παλιούς πιονέρους. Αυτός ο θείος της τής είχε χαρίσει μια λάμπα πετρελαίου, που της είχε αρέσει. Όταν στις μέρες μας, ο Παχάλης έσπασε κατά λάθος τη λάμπα, μέσα της βρήκανε ένα χάρτη, που έδειχνε τη θέση τού θησαυρού τού θείου, οπότε η γιαγιά και ο Πασχάλης ξεκινάνε προς αναζήτησή του.

Μέτριο σχέδιο, για μια πολύ όμορφη περιπέτεια, με μια περιπετειώδη διάσχιση της ερήμου, η οποία καταλήγει σε ένα εντυπωσιακό σύστημα σπηλιών, που θα εξάψει τη φαντασία κάθε παιδιού. Αυτή την ιστορία σίγουρα θα την ξαναδιάβαζα πολλές φορές, αν την είχα διαβάσει μικρός. Επτάμισι με οκτώ.

Ομολογώ ότι κάπου με έπιασε μελαγχολία, βλέποντας τη γιαγιά σαν κοριτσάκι με πλούσια, ξανθά μαλιά.

Ακολουθεί η ιστορία η μετακόμιση που δεν έγινε, σε σενάριο Gaya Perini και σχέδιο Daniela Vetro.

Ακούγοντας μέρος μιας συζητήσεως της δασκάλας τους με μια γειτόνισσα, δημιουργείται στα παιδιά η εντύπωση ότι η δασκάλα πρόκειται να φύγει απ’ το χωριό. Τα παιδιά θα κάνουν το παν, για να τη μεταπείσουν.

Εντάξει, είναι προφανές ότι κάτι άλλο ήθελε να κάνει η δασκάλα (το λέει και ο τίτλος, εξ άλλου), αλλά η αντίδραση των παιδιών, με τα διάφορα κόλπα, που σκαρφίζονται προκειμένου να κρατήσουν τη δασκάλα τους, είναι πολύ όμορφη, με ακριβώς αυτήν την παιδικότητα, που έχουν οι καλές ιστορίες με τον Τζούνιορ. Το σχέδιο είναι αρκετά καλό. Οκτώ.

Συνεχίζουμε με την ιστορία ταξίδι στο… σπίτι, σε σενάριο Marco Bosco και Massimiliano Valentini και σχέδιο Federico Mancuso.

Η Κλάραμπελ έχει πρήξει τους γείτονές της, λέγοντάς τους συνέχεια ότι πρόκειται να πάει για διακοπές σε ένα τροπικό νησί, καλεσμένη από μια φίλη της, που είναι κοντέσα. Όταν οι διακοπές αναβάλλονται, επειδή αρρώστησε η γάτα τής κοντέσας, η Κλάραμπελ, που έχει εκτεθεί στους γείτονές της, αποφασίζει να προσποιηθεί ότι φεύγει και να περάσει τις διακοπές της κλεισμένη στο σπίτι της. Θα τα καταφέρει;

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, για μια ιστορία που βασίζεται σε μια ωραία ιδέα, η οποία, όμως δεν αξιοποιήθηκε αρκετά, ενώ το τέλος ήταν κάπως απότομο. Η ιστορία έχει και κάποια λογικά κενά. Πώς σκόπευε η Κλάραμπελ να κρυφτεί από τους γείτονες, τη στιγμή που τους είχε δώσει τα κλειδιά τού σπιτιού, για να ποτίζουν τις γλάστρες της; Ίσως απλώς να μην το σκέφτηκε, θα μου πείτε. Πάντως το γκαγκ τού τέλους είναι πέρα για πέρα αληθινό. Το καλοκαίρι δεν είναι η κατάλληλη εποχή, για να επισκεφθείς μια τροπική χώρα, ακριβώς για το λόγο, που αναφέρει η ιστορία! Και καλά η Κλάραμπελ, που όπως πολλοί δυτικοί, δεν το ήξερε. Η κοντέσα, όμως, που είχε έπαυλη εκεί; Δεν ήξερε τι καιρό κάνει, εκεί που είναι το εξοχικό της; Έξι με εξήμισι.

Σύμφωνα με την ιστορία, η Κλάραμπελ πήγε στα νησιά Τουπέ, ένα όνομα το οποίο η σύνταξη του περιοδικού θεώρησε ότι μάλλον θα μπέρδευε τους αναγνώστες του, και γι’ αυτό διατήρησε τον τόνο στο έψιλον, παρ’ όλον ότι το όνομα είναι γραμμένο με κεφαλαία. Πιο απλό δεν θα ήταν να βάζανε κάποιο άλλο, ενδεχομένως πιο αστείο όνομα; Έτσι κι αλλιώς, το ποια ήταν τα νησιά δεν παίζει κάποιο ρόλο στην ιστορία. Επίσης, νησιά Τουπέ δεν πρέπει να υπάρχουν, ώστε να πεις ότι πρόκειται για πραγματικό όνομα. (Υπάρχει όμως νησί Tupe, στα νησιά τού Σολομώντος!)

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία η έμπνευση του καλλιτέχνη, σε σενάριο Pier Dario Pennati και σχέδιο Pier Dario Pennati.

Όταν ο Ντόναλντ βλέπει να πουλιέται σε μια δημοπρασία ένας κακοφτιαγμένος πίνακας για εκατό χιλιάδες δολλάρια, αποφασίζει να γίνει ζωγράφος και να πουλάει τους πίνακές του για εκατό χιλιάρικα τον ένα. Φυσικά, όντας άσχετος, το μόνο που θα καταφέρει είναι να  ταλαιπωρηθεί και αυτός και το τελάρο, στο οποίο προσπαθούσε να ζωγραφίσει. Το τελευταίο νομίζω ότι σας προδιαθέτει για το πώς θα καταλήξει η ιστορία.

Αρκετά καλό σχέδιο, για μια αρκετά αστεία ιστορία, με τέλος που ήταν αναμενόμενο, αστείο, αλλά ταυτόχρονα και θλιβερό. Επτά.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία ανέλπιστες διακοπές, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Giorgio Cavazzano. Επίσης, κρίνοντας από τη διαφήμιση, θα διαβάσουμε την ιστορία le ostriche ultraperlifere (=τα υπερμαργαριτοφόρα στρείδια), σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Danilo Barozzi.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε τέσσερις ιστορίες, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino 2643, το οποίο κυκλοφόρησε στις 25 Ιουλίου 2006, συνοδευόμενες από δύο ακόμα ιστορίες, οι οποίες πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2002 και 2006. Την προσοχή μας, φυσικά, τραβάει αυτή του Casty.

Τελικά η ιστορία τού Casty δεν ήταν κάποιο αριστούργημα, ήταν όμως αρκετά καλή, όπως αρκετά καλό ήταν όλο το τεύχος, με μόνο την ιστορία με την Κλάραμπελ να κάνει λίγη κοιλιά. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο επτά με επτάμισι.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 210—Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΦΟΥΝΤΙΝΙ

 1. Ο/Η Giorgos Kyprakis λέει:

  Απογοητευτικό το Μίκυ Μάους εδώ και μερικούς μήνες. Έχουν στραφεί σε παλιότερες ιστορίες. Τις περισσότερες καλές της προηγούμενης δεκαετίας νομίζω πως τις είχε ήδη δημοσιεύσει ο Τερζόπουλος. Επίσης έχουν αφήσει στη μέση αρκετές σειρές.

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Αυτήν την εβδομάδα είχαμε ένα αρκετά καλό τεύχος, με πέντε αξιοπρεπέστατες ιστορίες. Την άλλη εβδομάδα ξέρουμε ότι θα έχουμε Cavazzano, οπότε μπορούμε να ελπίζουμε ότι το περιοδικό έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

   Με δεδομένο το ότι το Μίκυ Μάους τού Τερζόπουλου ήταν μικρότερο από το Topolino και το μισό περιείχε αναδημοσιεύσεις, πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα πολλές αδημοσίευτες ιστορίες, που αξίζουν. (Σίγουρα υπάρχουν πολλές αδημοσίευτες ιστορίες, ασχέτως ποιότητος.)

   Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 210.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.