Ένας βασιλιάς, μα ποιος βασιλιάς;

Στον όγδοο τόμο των απάντων τού Ρομάνο Σκάρπα διαβάζουμε αυτήν  την εβδομάδα την αγαπημένη ιστορία οι φακές τής Βαβυλώνας, γνωστή και ως οι φακές τής Βαβυλωνίας. Στην αρχή τής ιστορίας, διαβάζουμε για κάποιον Βαβυλώνιο βασιλιά ονόματι Φακουραμπί. Το όνομα σαφώς παραπέμπει στο γνωστό βασιλιά Χαμουραμπί. Να πρόκειται απλώς για ένα αστείο όνομα, ή πίσω από αυτό κρύβεται κάποιο υπαρκτό πρόσωπο;

Τ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην πρώτη ελληνική έκδοση τής ιστορίας στο Μίκυ Μάους 77 (και, υποθέτουμε, στην πρώτη ανατύπωσή της στα Κλασικά Ντίσνεϋ 36) δεν πρόκειται ούτε καν για βασιλιά, αλλά για… φύλαρχο, τον φύλαρχο Φουφουλάχ, ένα όνομα που το θυμάμαι από το 1967, που πρωτοδιάβασα την ιστορία.

Στην ανατύπωση τής ιστορίας στο Κόμιξ 139, ο βασιλιάς λέγεται Ζαραφούσκας, σαφής αναφορά στον Πέρση Ζαρατούστρα.

Φύλαρχος, Βαβυλώνιος βασιλιάς, Πέρσης προφήτης… Σίγουρα πρόκειται για απόδοση κάποιου αστείου ονόματος, το οποίο οι Έλληνες μεταφραστές απέδωσαν με διάφορους ευρηματικούς τρόπους. Σωστά;

Και όμως, όχι! Στο πρωτότυπο, ο βασιλιάς λέγεται Ασσουρμπανιπάλ. Το όνομα μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο. Κι αν το όνομα δεν σας είναι γνωστό, κάποιοι ταυτίζουν τον Ασσουρμπανιπάλ με τον πολύ πιο γνωστό, αλλά μάλλον μυθικό, Σαρδανάπαλο!

Δεν πρόκειται, λοιπόν, για κάποιο ανύπαρκτο πρόσωπο με αστείο όνομα, αλλά για ένα υπαρκτό, ιστορικό πρόσωπο, που αυτοί οι… Σαρδανάπαλοι οι μεταφραστές δεν μπόρεσαν να το αναγνωρίσουν, ώστε να αποδώσουν σωστά το όνομά του.

Κατά σύμπτωσιν έχω φακές σήμερα, οπότε σας αφήνω, για να πάω να απολαύσω το αγαπημένο φαγητό τού θείου Σκρουτζ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.