SUPER ΜΙΚΥ 38 — Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ

Κυκλοφόρησε σήμερα το νέο τεύχος τού μηνιαίου Super Μίκυ, με τον Ντόναλντ να βάζει καλάθι με ιδιαίτερα ασυνήθιστο τρόπο. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο πορφυρός μη με λησμόνει, σε σενάριο Paul Halas και σχέδιο Joaquín Cañizares Sanchez. Ο τίτλος τής ιστορίας είναι προφανής αναφορά στο βιβλίο και τις ταινίες The Scarlet Pimpernel (ελληνιστί η πορφυρή αναγαλλίς)!

Για όσους δεν το ξέρουν, το μη με λησμόνει είναι ένα είδος λουλουδιού, όπως είναι και η αναγαλλίς.

Ξέρατε ότι ο Μίκυ και ο Γκούφυ κατάγονται από τη Γαλλία, ότι ο Γκούφυ είναι απόγονος του Αλφόνς ντε Γκουφ, του περίφημου πορφυρού μη με λησμόνει, που είχε σώσει πάμπολλους ευγενείς κατά τη γαλλική επανάσταση (οι αναφορές στη γκιλοτίνα έχουν αποσιωπηθεί, αλλά είναι προφανές από τι τους είχε σώσει), ενώ ο Μίκυ είναι απόγονος τού Ροβεσπιέρου Μαουσπιέρ, του μισητού μαύρου πρόβατου της οικογενείας;

Κάνοντας διακοπές στη Γαλλία, επισκέπτονται ένα πύργο, όπου εκτίθενται αντικείμενα από τη γαλλική επανάσταση, και όπου φυσικά υπάρχει όχι μόνο το πορτρέτο του νετ Γκουφ, αλλά και ο απαραίτητος μαγικός καθρέφτης, που θα τους μεταφέρει πίσω στο παρελθόν. Φτυστός ο ντε Γκουφ ο Γκούφυ, φτυστός ο Μαουσπιέρ ο Μίκυ, οι παρεξηγήσεις δεν θ’ αργήσουν ν’ αρχίσουν να γίνονται. Κάποια στιγμή θα εμφανιστεί και ο πραγματικός Μαουσπιέρ, οπότε τη γκιλοτίνα καταδίκη δεν θα τη γλυτώσουν. Υπάρχει κανείς, που θα μπορέσει να τους σώσει; Ναι, αλλά όχι αυτός, που φαντάζεστε.

Μέτριο και λιτό σχέδιο, για μια ιστορία εποχής, με αρκετή αγωνία και εντελώς απρόβλεπτη εξέλιξη. Οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία ο χαμένος δεινόσαυρος, σε σενάριο Carol McGreal και Pat McGreal και σχέδιο Maximino Tortajada Aguilar.

Τα παιδιά βρίσκουν στο ποτάμι ένα μικρό δεινόσαυρο. Προσπαθώντας να τον επιστρέψουν στο φυσικό του περιβάλλον ανεβαίνοντας τον ποταμό, ανακαλύπτουν ένα… εκτροφείο δεινοσαύρων. Το κακό είναι ότι οι δεινόσαυροι το σκάσανε και κατέβηκαν στη Λιμνούπολη, για να βρουν τον χαμένο μικρό.

Αρκετά καλό σχέδιο σε κλασική γραμμή, για μια μάλλον απλή ιστορία, βασισμένη στην ιδέα τού Jurassic Park. Έξι.

Συνεχίζουμε με την ιστορία το κυνήγι τού θησαυρού, σε σενάριο Frauke Schmickl και σχέδιο Miguel Fernandez Martinez.

Τα παιδιά ανακαλύπτουν στη βιβλιοθήκη τού Σκρουτζ ένα χάρτη, που ανήκε σε έναν διάσημο πειρατή. Ξεκινάνε λοιπόν για τη Γερμανία, για να βρουν το θησαυρό. Ξωπίσω τους ο Χρυσοκούκης και ο… βιβλιοθηκάριος τού Σκρουτζ, που κατασκόπευε τον Σκρουτζ για λογαριασμό τού Ρόμπαξ.

Καλό σχέδιο σε κλασική γραμμή και εδώ, για ένα ενδιαφέρον κυνήγι θησαυρού, όπου το κάθε στοιχείο για τη θέση τού θησαυρού οδηγεί στο επόμενο. Επτά.

Ακολουθεί η ιστορία η ανυπόφορη ειδικευόμενη, σε σενάριο Gorm Transgaard και σχέδιο Maria José Sánchez Núñez.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς τού… σωματείου παρανόμων, όλοι οι παράνομοι πρέπει να εκπαιδεύουν ειδικευόμενους. Έτσι, φορτώνουν στους Λύκους μία πολλά υποσχόμενη νέα, η οποία δεν τους έχει σε ιδιαίτερα μεγάλη υπόληψη. Οι Λύκοι θα προσπαθήσουν μα την εντυπωσιάσουν οργανώνοντας διάφορες ληστείες, όπου όμως τίποτα δεν πάει καλά.

Καλό σχέδιο για μια μάλλον συνηθισμένη ιστορία, όπου όλα τρέχουν στο αυτόματο. Έξι.

Συνεχίζουμε με την ιστορία το ξεχασμένο πρόσωπο, σε σενάριο Lars Jensen και σχέδιο Flemming Andersen.

Ένας υπνωτιστής λυμαίνεται το Μίκυ Σίτυ. Κάποια στιγμή τον δείχνει η τηλεόραση, οπότε αυτός δράττεται της ευκαιρίας, για να υπνωτίσει τους πάντες, ώστε κανένας να μη θυμάται το πρόσωπό του. Πώς να συλλάβεις κάποιον, που με το που θα τον δεις, τον έχεις ήδη ξεχάσει; Ο Σούπερ Γκούφυ θα βρει τη λύση.

Αρκετά καλό σχέδιο για μια ιστορία που έχει μεν την αφέλεια των ιστοριών με τον Σούπερ Γκούφυ, αλλά απαντάει πολύ έξυπνα στο ερώτημα της προηγουμένης παραγράφου. Έξι με εξήμισι.

Ακολουθεί η ιστορία ο φόβος τής καλοσύνης, σε σενάριο Lars Bergström και σχέδιο Miquel Pujol.

Η Μάτζικα αρχίζει να ανησυχεί, μήπως ξαφνικά έγινε καλή. Η ανησυχία της αυξάνεται, όταν δέχεται να αντικαταστήσει έναν ταχυδακτυλουργό σε μια σχολική εορτή. Έγινε όντως καλή;

Αλλόκοτα σχεδιασμένη Μάτζικα, που κινείται σε ένα όμορφα σχεδιασμένο περιβάλλον. Η ιστορία είναι μάλλον μέτρια, με τη Μάτζικα να βγάζει λαγούς από καπέλα και άλλα τέτοια αδιάφορα, όμως το τέλος, με το ξέσπασμα οργής της Μάτζικα, αξίζει. Έξι με επτά.

Συνεχίζουμε με την ιστορία η καινούργια κουζίνα, σε σενάριο Don Markstein και σχέδιο Daniel Pérez.

Ο Μίκυ αναθέτει σε έναν ανεκδιήγητο εργολάβο να του ανακαινίσει την κουζίνα.

Καλούτσικο σχέδιο για μια πλακατζίδικη ιστορία, όπου ο Μίκυ αποδεικνύεται τελικά πιο έξυπνος από τον πονηρό εργολάβο. Εξήμισι με επτά.

Από τις εργασίες, που αναθέτει ο Μίκυ στον εργολάβο (μετακίνηση τοίχου), ψιλοκάνει μπαμ ότι την ιστορία την έγραψε Αμερικανός. Στα ξύλινα σπίτια τους οι τοίχοι είναι ξύλινοι σκελετοί με γυψοσανίδες καρφωμένες πάνω τους, οπότε οι ανακαινίσεις σπιτιών συχνά περιλαμβάνουν και τη μεταφορά ή την προσθαφαίρεση τοίχων.

Ακολουθεί η ιστορία η λέσχη τού Σκρουτζ, σε υπόθεση Gail Renard, σενάριο Peter Snejbjerg και σχέδιο Ignasi Calvet Estéban.

Τα μέλη τής λέσχης θαυμαστών τού Σκρουτζ επισκέπτονται το ίνδαλμά τους. Πόσο παθιασμένος μπορεί να είναι κάποιος με τον Σκρουτζ;

Καλούτσικο σχέδιο, για μια ιστορία που δεν με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Έξι.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ο ειδικός τού ύπνου, σε σενάριο Gorm Transgaard και σχέδιο José Colomer Fonts.

Το μόνο, που φαίνεται να μπορεί να κάνει σωστά ο Ντόναλντ, είναι να κοιμάται. Όταν το συνειδητοποιεί αυτό ο Σκρουτζ, τον βάζει διευθυντή σε ένα «κέντρο ύπνου», όπου κόσμος με προβλήματα ύπνου πηγαίνει για να κοιμηθεί! Θα τα καταφέρει να διαπρέψει ο Ντόναλντ στην ειδικότητά του ή θα το ρίξει στον ύπνο;

Καλό σχέδιο σε κλασική γραμμή, για μια ιστορία δεξιοτεχνίας τού Ντόναλντ, όπου κάπου φαίνεται να στέρεψαν οι ιδέες τού σεναριογράφου, ως προς το αντικείμενο στο οποίο θα μπορούσε να βάλει τον Ντόναλντ να διαπρέπει. Έτσι ούτε θαυμάζουμε τον Ντόναλντ στο πόσο δεξιοτεχνικά κάνει αρχικά τη δουλειά του ούτε μένουμε άναυδοι στο τέλος από την αποτυχία του. Έξι.

Στο επόμενο τεύχος, που κυκλοφορεί την Τρίτη 20 Νοεμβρίου, θα διαβάσουμε την ιστορία περίπλοκη εξέλιξη, σε σενάριο Paul Halas και σχέδιο Joaquín Cañizares Sanchez.

smb_logo

Πολύ καλή η πρώτη ιστορία, μάλλον μέτριες οι υπόλοιπες. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο εξήμισι.

Τις παρουσιάσεις τού Super Μίκυ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Super Μίκυ, Super Μίκυ and tagged , . Bookmark the permalink.

1 Response to SUPER ΜΙΚΥ 38 — Ο ΠΟΡΦΥΡΟΣ ΜΗ ΜΕ ΛΗΣΜΟΝΕΙ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του Super Μίκυ 38.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.