ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 231—ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΧΘΕΣ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 231 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ να πανηγυρίζει για τα ενενηκοστά γενέθλιά του. Φτου να μη βασκαθεί, που δεν δείχνει ούτε ογδονταεννέα ετών και 364 ημερών! Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με ένα εξώφυλλο, που σχεδίασε ο Casty για την κύρια ιστορία τού τεύχους, το οποίο, όπως και στην Ιταλία, το βλέπουμε σε εσωτερική σελίδα, αμέσως πριν την ιστορία.

Η κύρια ιστορία είναι η πολυαναμενόμενη όλα αυτά που θα συμβούν χθες, σε σενάριο Casty και σχέδιο Casty και Massimo Bonfatti. Καταλαμβάνει 71 ολόκληρες σελίδες και είναι σε δύο μέρη, τα οποία τα διαβάζουμε αμφότερα στο ίδιο τεύχος, όπως και στην Ιταλία.

Επειδή ό,τι και να γράψουμε γι’ αυτήν την ιστορία θα είναι spoiler, θα αντιγράψουμε απλώς το κείμενο από τη διαφήμιση της Καθημερινής: ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ ΤΟΥ, Ο ΜΙΚΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΖΑΠΟΤΕΚ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΠΗΤ, ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

ΤΙ ΩΡΑΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ; Εξαιρετική ιστορία, που σίγουρα απευθύνεται σε μεγάλους. Ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, σταματούσα κάθε τόσο, για να αφομοιώσω αυτά που είχα διαβάσει, κάτι που δεν νομίζω να έχω ξανακάνει, διαβάζοντας Μίκυ Μάους. Εξαιρετικά λεπτομερές σχέδιο, που δεν θυμίζει σε τίποτα το γνωστό σχέδιο του Casty, το επηρεασμένο από τον Scarpa. Αν θυμίζει κάτι, θα έλεγα ότι στα υπόβαθρα θυμίζει… Don Rosa! Ενδιαφέρον και το ότι τα κείμενα είναι γραμμένα με διαφορετική γραμματοσειρά, από αυτήν που χρησιμοποιεί συνήθως η Καθημερινή. Νομίζω ότι την προτιμώ, καθώς τα γράμματα δεν δείχνουν τόσο μικρά, όσο αυτά της συνηθισμένης γραμματοσειράς.

Δέκα με τόνο!

(Spoiler) Ένα πράγμα, που με μπέρδεψε πάρα πολύ,

είναι το πότε στο παρελθόν διαδραματίζεται η ιστορία. Σε όλα τα καρέ, πλην ενός, οι σχεδιαστές φροντίζουν επιμελώς να κρύψουν τα δύο τελευταία ψηφία τής χρονολογίας, ώστε το μόνο, που μπορούμε να συμπεράνουμε, είναι ότι διαδραματίζεται μεταξύ 1900 και 1999. Όμως, στο τελευταίο καρέ τής ένατης σελίδας τής ιστορίας, όπου φαίνεται για πρώτη φορά η χρονολογία, στην οποία θα ταξίδευε ο Μίκυ, το τρίτο ψηφίο είναι 3, δηλαδή η ιστορία διαδραματίζεται μεταξύ 1930 και 1939. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τις τηλεοράσεις-ντουλάπια, που πουλάει ο Πητ, αλλά και από τα διάφορα αυτοκίνητα. Γύρισε ο Μίκυ ογδόντα τόσα χρόνια πίσω και βρήκε τον εαυτό του και νεότερες εκδοχές τής Μίννι και του Γκούφυ; Πόσων χρονών είναι δηλαδή αυτοί οι ήρωες στην αρχή τής ιστορίας; Εκατό; Αν κρύβανε τη χρονολογία, ακριβώς για να μην κάνουμε αυτές τις σκέψεις, τότε γιατί την άφησαν σε ένα καρέ, βάζοντας και ένα σωρό ενδείξεις για το ότι πρόκειται για τη δεκαετία του 1930;

Ακολουθεί η ιστορία το τουρνουά τού νούμερο ένα, σε σενάριο Giorgio Salati και σχέδιο Ottavio Panaro.

Όχι αυτός ο νούμερο ένα, αλλά ο 167-167 σε εφηβική ηλικία, καθώς έχουμε μία ιστορία από τη νέα σειρά μικροί μουργόλυκοι. Οι Λύκοι κοιτάζουν κάτι παλιές φωτογραφίες και αναπολούν τα χρόνια που ο 167-167 (ή 1, τότε), είχε συμμετάσχει σε μία ομάδα Τζούντο, κάνοντας μία καλή πράξη και συνεισφέροντας στο να νικήσει η ομάδα σε κάποιο αγώνισμα.

Μέτριο σχέδιο, πολύ μοντέρνο για τα γούστα μου, σε μια μάλλον ανούσια ιστορία. Αν οι νεαροί Λύκοι είχαν τέτοιου είδους ωραία διδάγματα στα νιάτα τους, πώς κατάφεραν να μη μπουν στον ίσιο δρόμο; Πέντε.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία το κατοικίδιο χρήμα, σε σενάριο Giulio D’Antona και σχέδιο Giulio D’Antona.

Ο Κύρος κατασκευάζει ένα υγρό, το οποίο, αν το ραντίσεις πάνω σε χρήματα, τα κάνει να συμπεριφέρονται σαν κατοικίδια ζώα, γυρίζοντας πάντα πίσω στον ιδιοκτήτη τους. Ο Σκρουτζ το χρησιμοποιεί για να προστατεύσει τα χρήματά του από τους Λύκους, ώστε ό,τι του κλέβουν να γυρίζει πίσω. Ακούγεται σαν καλό μέτρο ασφαλείας, αλλά όταν ο Σκρουτζ βγάζει το υγρό στο εμπόριο, γίνεται της κακομοίρας, καθώς γίνεται πλέον αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε ανταλλαγή χρημάτων.

Μέτριο σχέδιο και μέτρια ιστορία με πάρα πολύ προβλέψιμο τέλος. Τι περίμενε δηλαδή ο Σκρουτζ να συμβεί, ραντίζοντας μ’ αυτό το υγρό ένα μέσον, που είναι φταιγμένο για ν’ αλλάζει χέρια; Έξι.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία ένας πολύτιμος φίλος σε σενάριο Vito Stabile και σχέδιο Massimo De Vita.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα γιορτάζουμε τα ενενηκοστά γενέθλια του Μίκυ με μία χορταστικότατη ιστορία τού Casty, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Topolino 3130 στις 24 Νοεμβρίου 2015, με το οποίο οι Ιταλοί γιόρτασαν τα ογδοηκοστά έβδομα γενέθλια του Μίκυ. Την ιστορία αυτή συμπληρώνουν δύο ιστορίες από το Topolino 3145, που κυκλοφόρησε στις 8 Μαρτίου 2016, καθώς και τρεις εξωφρενικές μονοσέλιδες ιστορίες από το 2001, με τον Φέθρυ στο ρόλο τού τροχονόμου.

Ένα εξαιρετικό τεύχος, λόγω της ιστορίας τού Casty, που θα χάσετε αν το χάσετε. Διαβάστε το αποκλειστικά γι’ αυτήν την ιστορία. Οι άλλες ιστορίες, όποια αξία και να έχουν, απλώς δεν μπορούν να συγκριθούν. Υπό άλλες συνθήκες ίσως να τις κρίναμε επιεικέστερα, αλλά δίπλα στην πρώτη ιστορία, οτιδήποτε άλλο απλώς γεμίζει τις σελίδες, κατεβάζοντας τον μέσο όρο για το τεύχος, που θα τον βάλουμε γύρω στο οκτώ, αδικώντας την πρώτη ιστορία.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 231—ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΧΘΕΣ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 231.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Giorgos Kyprakis λέει:

  Δεκέμβριο του ’39 βγήκε στις αίθουσες το «Όσα παίρνει ο Άνεμος», άρα η ιστορία διαδραματίζεται στο 1939.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Άλλη μια ένδειξη ότι η ιστορία διαδραματίζεται τη δεκαετία του 1930.

   Όμως, η ιστορία διαδραματίζεται στις 6 Ιουνίου 193?. Το 1939 η ταινία δεν είχε κυκλοφορήσει, ενώ την επόμενη χρονιά, ακόμα και αν υποθέσουμε ότι η ταινία διαφημιζόταν ακόμα, είχε αλλάξει η δεκαετία, οπότε εδώ έχουμε κάποια ανακολουθία.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Giorgos Kyprakis λέει:

    Η πιο απλή εξήγηση είναι πως ο Κάστυ δεν έδωσε σημασία στο μήνα που κυκλοφόρησε η ταινία και την έβαλε ως ένδειξη πως η ιστορία διαδραματίζεται στο 1939.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.