ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 243—Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΜΟΥΤΖΙΝ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 243 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Μίκυ και τον Γκούφυ να βρίσκονται επί τα ίχνη τού θησαυρού τού Τεμουτζίν. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία επιστρoφή στο σχολείο, σε σενάριο Nino Russo και σχέδιο Fabio Celoni. Η ιστορία είχε διαφημιστεί στο Super Μίκυ ως η κύρια ιστορία τού τεύχους, αλλά τελικά, αν και παρέμεινε η πρώτη ιστορία τού τεύχους, παραχώρησε τη θέση της στη δεύτερη, μεγαλύτερη ιστορία.

Όταν ο Φάντομ Ντακ γράφει στον ουρανό ένα ανορθόγραφο μήνυμα, ένας δάσκαλος απαιτεί να πάει ο Φάντομ Ντακ στο σχολείο, αφού δεν υπάρχει καταχωρισμένος πουθενά απόφοιτος με αυτό το όνομα. Προκειμένου να μην αποκαλύψει την ταυτότητά του, ο Ντόναλντ αναγκάζεται να ξανακαθίσει στα θρανία. Όμως, η μαθητική ζωή δεν είναι εύκολη. Θα τα καταφέρει ο Φάντομ Ντακ να πάρει το απολυτήριό του;

Η ιστορία είναι αρκετά πλακατζίδικη, αν και βασίζεται σε κάτι εξωπραγματικό, αφού προφανώς όποιος κρύβεται πίσω από τη μάσκα τού Φάντομ Ντακ δεν θα είχε πάει στο σχολείο μ’ αυτό το όνομα. Καλό, μοντέρνο σχέδιο όσον αφορά στον Ντόναλντ και απαίσιο σχέδιο, όσον αφορά στους υπόλοιπους χαρακτήρες. Με υποφερτό σχέδιο θα έβαζα στην ιστορία επτά, αλλά μ’ αυτό το σχέδιο θα κόψω κάτι και θα βάλω μόνον έξι.

Ακολουθεί η ιστορία ο θησαυρός τού Τεμουτζίν, σε σενάριο Francesco Artibani και σχέδιο Giuseppe Dalla Santa.

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Η ιστορία είναι σε δύο μέρη, τα οποία στην Ιταλία δημοσιεύτηκαν σε ξεχωριστά τεύχη τού Topolino, αλλά εμείς τα διαβάζουμε αμφότερα στο ίδιο τεύχος, ενοποιημένα σε μία ιστορία, με παράλειψη της ανακεφαλαίωσης στην αρχή τού δευτέρου μέρους.

Ο Ινδιάνα Γκούφυ εντοπίζει σε μία δορυφορική φωτογραφία μιας ορεινής περιοχής στη Μογγολία τα ερείπια μιας πόλης, που πιστεύει ότι είναι το Καρακορούμ, η χαμένη πρωτεύουσα του Τζένγκις Χαν, του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Τεμουτζίν. Μαζί με τον Μίκυ πηγαίνουν στη Μογγολία, όπου με οδηγό τον γέρο Κανγκ, έναν παλιό γνώριμο του Ινδιάνα Γκούφυ, που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην αναζήτηση αυτής της πόλης, θα πάνε στον τόπο τής φωτογραφίας. Αυτό, που θα βρουν, μόνο στις περιπέτειες του συνονόματου του Ινδιάνα θα μπορούσε να συμβεί!

Αφήνοντας κατά μέρος το ότι η τοποθεσία τού Καρακορούμ είναι γνωστή από το 1889 και η οποία, απ’ όσο μπορώ να κρίνω από το χάρτη, δεν βρίσκεται σε ορεινή περιοχή, η ιστορία θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν η υπόθεση μιας ταινίας με τίτλο ο Ινδιάνα Τζόουνς και ο θησαυρός τού Τζένγκις Χαν. Εξαιρετική ιστορία, με σαφείς επιρροές τόσο από τις ιστορίες τού Ινδιάνα Τζόουνς όσο και από αυτές του Barks, κυρίως μία, την οποία δεν θα αναφέρω, για να μη μαρτυρήσω την υπόθεση. Εννέα.

Συνεχίζουμε με την ιστορία τα τελευταία μπουμπαλού, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini. Πρόκειται για ένα φόρο τιμής στο Romano Scarpa, οπότε πάσα ομοιότης με το τελευταίο μπαλαμπού είναι απολύτως ηθελημένη.

Προσπαθώντας να βρει τι να χαρίσει σε μια ντίβα, που τα έχει όλα, προκειμένου να δεχθεί να εκδώσει τη βιογραφία της, ο Σκρουτζ ζαβλακωμένος τής τάζει ένα τσούρμο από μπουμπαλού. Η ντίβα δέχεται, και ο Σκρουτζ μαθαίνει έκπληκτος ότι τα μπουμπαλού είναι μία σπάνια ράτσα γάτας, οι οποίες σκεπάζουν τον ιδιοκτήτη τους σαν ένα ζωντανό παλτό. Ο Σκρουτζ παραγγέλνει ένα τσούρμο γάτες από το μοναδικό εκτροφείο στον κόσμο, που βρίσκεται στο… Χλαπακορούμ, ο Φέθρυ φυσικά τις βγάζει αφελέστατα από το κλουβί τους, και οι γάτες αρχίζουν να σκεπάζουν τον ένα μετά τον άλλο, δημιουργώντας μόνο προβλήματα.

Σχέδιο άστα να παν, από τον Faccini για τον Faccini και μια υπόθεση που βλέπεις μεν ότι προσπαθεί να είναι αστεία, αλλά καταφέρνει απλώς να γίνεται εκνευριστική. Όσο για τον φόρο τιμής στον Scarpa, το μόνο που είδα είναι το παρεμφερές όνομα και το ότι και οι δυο ιστορίες ξεκινούν από το ότι ο Σκρουτζ τάζει ένα δώρο με αυτό το όνομα, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι πρόκειται για κάτι πραγματικό. Πέντε.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία κρυφό ταλέντο, σε σενάριο Carlo Gentina και σχέδιο Andrea Lucci.

Ο Ντόναλντ και ο Φέθρυ παρακολουθούν μια διάλεξη ενός καθηγητή, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ακόμα και οι αδιόρθωτοι ατζαμήδες έχουν κάποιο κρυφό ταλέντο. Ο Ντόναλντ πηγαίνει τον Φέθρυ στον καθηγητή, προκειμένου να ανακαλύψουν ποιο είναι αυτό το ταλέντο στην περίπτωσή του. Με πολύ κόπο, ο καθηγητής θα βρει ποιο είναι αυτό, και ο Φέθρυ θα το αξιοποιήσει. Στην αρχή όλα θα πάνε εξαιρετικά, μέχρι που…

Μια ιστορία στο στυλ των ιστοριών με θέμα την εύθραυστη δεξιοτεχνία τού Ντόναλντ, αλλά με ήρωα τον Φέθρυ, καθώς τέτοια δεξιοτεχνία μόνο ο Φέθρυ θα μπορούσε να έχει και μόνο ο Φέθρυ θα μπορούσε να την αξιοποιήσει με τόσο παλαβό τρόπο. Το σχέδιο ήταν μάλλον μέτριο. Επτά.

Την επόμενη εβδομάδα, θα διαβάσουμε την ιστορία η μέρα πριν τις εξετάσεις, σε υπόθεση Fausto Brizzi και Riccardo Secchi, σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Andrea Ferraris.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μία επιλογή τεσσάρων ιστοριών, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στην Ιταλία μεταξύ 1996 και 2009, με την πρώτη και παλαιότερη εξ αυτών να προέρχεται από το περιοδικό Paperinik e altri supereroi (=Φάντομ Ντακ και άλλοι υπερήρωες) και όχι από το Topolino, όπως έχουμε συνηθίσει.

Ένα τεύχος με αρκετά άνισες ιστορίες, από τις οποίες σαφώς ξεχωρίζει η ιστορία με τον Ινδιάνα Γκούφυ. Μέσος όρος για το τεύχος λίγο παραπάνω από επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 243—Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΜΟΥΤΖΙΝ

 1. Ο/Η Kriton λέει:

  Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 243.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Captain Couper λέει:

  Η πρώτη ιστορία μου θύμισε αυτή την ιστορία, η οποία βασίζεται επίσης στην επιστροφή του Φάντομ Ντακ στα θρανία. Από εκεί και πέρα οι δύο ιστορίες διαφέρουν κατά πολύ.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η Kriton λέει:

   Προσπαθώντας να αναγνωρίσω την ιστορία από την περιγραφή στη διαφήμιση, νόμισα κι εγώ ότι πρόκειται γι αυτήν την ιστορία, καθώς ήταν η μόνη από το Topolino, που ταίριαζε, κι ας είχε ήδη δημοσιευτεί στην Ελλάδα. Τελικά, όμως, προερχόταν από άλλο περιοδικό.

   Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.