ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 257—ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΟΓΙΟΤ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 257 τού νέου Μίκυ Μάους, με τη Μάτζικα να θριαμβολογεί για τη νίκη της εναντίον τού Σκρουτζ, η οποία, όμως, προμηνύεται πολύ σύντομη. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία στο φαράγγι τού κογιότ, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Giampaolo Soldati.

Ο Μίκυ οδηγεί ένα καραβάνι στην άγρια δύση. Περνώντας από το φαράγγι τού κογιότ, από μια παρεξήγηση προσβάλλεται η φυλή των γκριζοπόδαρων, η οποία συλλαμβάνει τον αρχηγό τού καραβανιού, για να τον τιμωρήσει. Θα μπορέσει ο Μίκυ να τον σώσει;

Το σχέδιο είναι ωραίο, και η ιστορία ατμοσφαιρική, αλλά κάτι λείπει. Η ιστορία μού φάνηκε πολύ σύντομη γι’ αυτά που ήθελε να πει, ενώ άφησε και μία εκκρεμότητα, που θα περίμενε κανείς να λυθεί μέσα στην ιστορία: ο αρχηγός τού καραβανιού υποσχέθηκε δύο φορές στον Μίκυ ότι θα του ξεπληρώσει τη βοήθεια, που του έδωσε, δημιουργώντας μας την προσδοκία ότι κάποιον τρόπο θα έβρισκε να το κάνει, κι ας μην του φαινότανε. Τελικά, όμως, η ιστορία τελειώνει απότομα, με τον Μίκυ να δείχνει ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο. Επτά, που θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον οκτώ.

Ακολουθεί η ιστορία η μπαλάντα τού χρυσοθήρα, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Federico Mancuso.

Ο Σκρουτζ θέλει να κλείσει μια δουλειά με έναν παλιό χρυσοθήρα, που είναι σκληρό καρύδι. Για να τον μαλακώσει, αποφασίζει να του χαρίσει ένα δίσκο γραμμοφώνου, με την μπαλάντα τού χρυσοθήρα, τον οποίον ακούγανε όταν σκάβανε μαζί για χρυσάφι στο Κλοντάικ. Όμως, από ένα ατύχημα, ο δίσκος σπάει, και ο μόνος άνθρωπος, που έχει αυτόν τον δίσκο για πούλημα, έχει περίεργες απαιτήσεις.

Καλό, μοντέρνο σχέδιο, για μια πλακατζίδικη ιστορία, που κι αυτή φάνηκε να τελειώνει πολύ γρήγορα. Η μεγάλη μου διαφωνία είναι με το τέλος, όπου υποτίθεται ότι υπάρχει ανατροπή. Για ένα κομμάτι, με το οποίο έχεις τόσο μεγάλο συναισθηματικό δέσιμο, το να το έχης στην πρωτότυπη εκδοχή του σε δίσκο γραμμοφώνου, δεν συγκρίνεται με τίποτε, ακόμα και αν δεν έχεις γραμμόφωνο, να τον παίξης. Τύφλα να έχουν τα σιντιά και τα κατεβάσματα από το ντάκνετ! Επτά και εδώ.

Συνεχίζουμε με την ιστορία τύχη εναντίον μαγείας, σε σενάριο Alessandro Mainardi και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Ο Σκρουτζ θέλει να κλείσει μια συμφωνία στη λέσχη των εκατομμυριούχων, αλλά δεν θέλει να το κάνει χωρίς την τυχερή του δεκάρα. Έτσι, τηλεφωνεί στον Παντάξιο, να του τη φέρει. Ο Παντάξιος τη δίνει στον Γκαστόνε, που είχε περάσει από το θησαυροφυλάκιο, ελπίζοντας η τύχη του να τον βοηθήσει να μεταφέρει τη δεκάρα χωρίς πρόβλημα. Όμως η Μάτζικα καραδοκεί.

Ασχημούτσικο σχέδιο για μια ακόμα πλακατζίδικη ιστορία, που αλλού βγάζει γέλιο και αλλού όχι. Κάπως απογοητεύει το ότι τελικά ο Γκαστόνε ταλαιπωρήθηκε πάρα πολύ, χωρίς κάποιο κέρδος, κι ας προσπαθεί ο σεναριογράφος να μας πείσει ότι όλα έγιναν προς όφελος τού Γκαστόνε. Εξήμισι με επτά.

Ακολουθεί η ιστορία το παπί και το τζίνι, σε σενάριο και σχέδιο Enrico Faccini.

Ο Ντόναλντ βρίσκει ανάμεσα σε διάφορα παλιά πράγματα ένα λυχνάρι. Το λυχνάρι είναι μαγικό, αλλά το τζίνι, που βγαίνει από μέσα, έχει τη μορφή τού Φέθρυ.

Σχέδιο από τον Faccini για τον Faccini, για μια ιστορία χωρίς λόγια, που με άφησε με ανάμικτα συναισθήματα. Από τη μια το τζίνι είναι εξαιρετικά εγωκεντρικό, αφήνοντας τον Ντόναλντ με τα παπούτσια ή, μάλλον, το λυχνάρι στο χέρι. Από την άλλη, αν έχεις τη δυνατότητα να εμφανίζεις από το τίποτε ακριβά αυτοκίνητα και όμορφα άτομα του αντιθέτου φύλου, για να σε συνοδεύσουν, γιατί να το κάνης γι’ αυτόν, που έτριψε το λυχνάρι, και όχι για τον εαυτό σου; Έξι.

Συνεχίζουμε με την ιστορία το κλεμμένο φορτηγάκι, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Roberto Vian.

Κάποιος έκλεψε το φορτηγάκι τού Πασχάλη. Ο Χάρυ Βδέλλας αναλαμβάνει να τον ανακαλύψει. Θα τα καταφέρει;

Περιέργως ναι! Ο Χάρυ Βδέλλας μάς παρουσιάζεται εδώ ως ικανός ντετέκτιβ, παρά τις αδυναμίες του. Το γέλιο στην ιστορία το βγάζει κυρίως ο Πασχάλης, με τη βουλιμία του, αλλά το πολύ γέλιο το βγάζει ο Χάρυ, με την δεξιοτεχνία του (ή μη) στο σχέδιο. Επτά, για μια ιστορία που περίμενα να με απογοητεύσει, λόγω του ήρωά της, αλλά τελικά δεν το έκανε!

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία οι ατρόμητοι, σε σενάριο Bruno Concina και σχέδιο Roberta Migheli.

Η ιστορία διαδραματίζεται, όπως και η πρώτη, στην άγρια δύση. Ο Ρόμπαξ ασφαλίζει ένα κοπάδι στον Σκρουτζ και αναθέτει τη μεταφορά του στους ατζαμήδες Ντόναλντ και Φέθρυ, στέλνοντας τους ανθρώπους του να το κλέψουν. Όμως υπάρχει και η τύχη τού ατζαμή.

Άσχημα σχεδιασμένα παπιά, που κινούνται σε όμορφα σχεδιασμένα τοπία τής άγριας δύσης, για μια όλοκληρωμένη περιπέτεια, που βγάζει γέλιο και δεν σε αφήνει στο τέλος με την αίσθηση ότι κάτι λείπει. Οκτώ.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία η ομάδα τής συμφοράς, αγνώστων λοιπών στοιχείων.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε μία επιλογή έξι ιστοριών, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο Topolino μεταξύ 2005 και 2009.

Ένα αρκετά καλό τεύχος, με τρεις ιστορίες που ξεχωρίζουν: τις δύο ιστορίες γουέστερν, αλλά κι αυτήν με τον Χάρυ Βδέλλα στον απρόσμενο ρόλο τού ικανού ντετέκτιβ. Μέσος όρος για το τεύχος γύρω στο επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 257—ΣΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΚΟΓΙΟΤ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 257.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.