ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 260—Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ

Κυκλοφόρησε σήμερα το τεύχος 260 τού νέου Μίκυ Μάους, με τον Ντόναλντ στο τιμόνι ενός ατμόπλοιου σαν άλλος Μίκυ Μάους. Πάμε να δούμε τι άλλο μάς επιφυλάσσει το καινούργιο τεύχος.

Όπως κάθε εβδομάδα, είδαμε πρώτα τα περιεχόμενα του τεύχους και αργότερα, αφού το διαβάσαμε, προσθέσαμε και τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία η φιλοσοφία τού Ντόναλντ, σε υπόθεση Giulio Giorello και Tito Faraci, σενάριο Tito Faraci και σχέδιο Silvia Ziche.

Ο Σκρουτζ αναθέτει στον Ντόναλντ να τον εκπροσωπήσει σε ένα συνέδριο υδραυλικών. Στο ίδιο συνεδριακό κέντρο γίνεται και ένα συνέδριο φιλοσόφων. Από κάποιο μπέρδεμα, ο Ντόναλντ παίρνει το καρτελάκι τού φιλοσόφου Φρίντριχ Ντακνίτσε και οδηγείται στο συνέδριο των φιλοσόφων, όπου τον υποδέχονται με μεγάλες τιμές, μέχρι που θ’ ανοίξει το στόμα του.

Σχέδιο που θ’ αρέσει στους θαυμαστές τής Ziche, αλλά δεν με χάλασε κι εμένα, μια και δεν ήταν πολύ ακραίο. Ουσιαστικά είχαμε δύο ιστορίες σε μία: την ιστορία τού συνεδρίου και μια δεύτερη ιστορία, όπου ο Ντόναλντ αφηγείται όλα τα στραβά, που του συνέβησαν σε μια τυπική μέρα τής ζωής του. Αμφότερες είχαν την πλάκα τους, ενώ το σύνολο ήταν μία μπηχτή για τους φιλοσόφους, που δεν ενδιαφέρονται για κοινότυπες θεωρίες, που μπορεί να τις κατανοεί και να τις υποστηρίζει ο πάσα ένας. Επτά.

Ακολουθεί η ιστορία Ντόναλντ είσαι πρώτος, σε σενάριο Marco Bosco και σχέδιο Marco Gervasio και Stefano Intini.

Ο Ντόναλντ πηγαίνει με τη Νταίζυ σε μία ανιαρή δεξίωση, επειδή της το είχε υποσχεθεί, παρ’ όλον ότι εκείνος ήθελε να δει το ματς. Όταν η Νταίζυ πιάνει την κουβέντα, εκείνος ψάχνει να βρει καμία τηλεόραση. Αντί για τηλεόραση, βρίσκει την… Κατρίνα Κασκαντέρ, και μαζί  κυνηγάνε και πιάνουν κάποιον κατάσκοπο. Το πώς από το ένα καρέ στο άλλο ο Ντόναλντ άλλαξε τα ναυτικά του και έβαλε το σμόκιν του επαφίεται ως άσκηση για τους αναγνώστες.

Μέτριο προς άσχημο σχέδιο για μια απλοϊκή υπόθεση, αλλά με την αναπάντεχη έκπληξη της εμφάνισης της Κατρίνας. Επίσης, αν και η ιστορία είχε σαράντα ολόκληρες σελίδες, για κάποιο λόγο τις περισσότερες από αυτές έπρεπε, λέει, να τις παραλείψω. Έξι.

Πέρα από την πλάκα, εν προκειμένω έχουμε μια ιστορία με σταυροδρόμια ή, αν θέλετε, πολλές μικρές ιστορίες ανακατεμένες που, αν και μικρές, εν γένει έχουν την πλάκα τους. Αυτό που μου άρεσε ήταν ότι δεν είχαμε μία «σωστή» επιλογή, όπου θα είχαμε την πλήρη εξέλιξη της ιστορίας, που θα είχε και την αίσια κατάληξη, με όλες τις άλλες επιλογές να καταλήγουν αμέσως σε ένα άδοξο τέλος. Αντ’ αυτού είχαμε ένα σύνολο από διαδρομές, όπου η κάθε μία οδηγούσε σε μια διαφορετική, ανεξάρτητη ιστορία, που θα μπορούσε να σταθεί μια χαρά μόνη της. Αν και η άποψή μου για το σχέδιο δεν αλλάζει, στο σύνολο θα βάλω ένα επτά.

Συνεχίζουμε με μια σειρά από μονοσέλιδες ιστορίες με τον γενικό τίτλο χρόνια πολλά Ντόναλντ, σε σενάριο Massimo Marconi και σχέδιο Massimo De Vita, όπου διάφοροι ήρωες της Ντίσνεϋ εύχονται, ο καθένας με τον τρόπο του, χρόνια πολλά στον Ντόναλντ.

Μέτριο σχέδιο για ιστοριούλες που βεβιασμένα βγάζουν κάποιο γέλιο. Πέντε.

Ακολουθεί η ιστορία το μυστηριώδες καρφί, σε σενάριο Massimiliano Valentini και σχέδιο Luca Usai.

Η αστυνομία τού Μίκυ Σίτυ προσπαθεί να συλλάβει μια σπείρα παραχαρακτών, αλλά όποτε κάνουν επιδρομή στο εκάστοτε λημέρι τους, αυτοί την έχουν κοπανήσει, διότι κάποιος τούς έχει ειδοποιήσει. Να φταίει το ότι ο Χειροπαίδαρος μεταδίδει τις επιδρομές ζωντανά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Μπα, κάτι άλλο είναι.

Αρκετά καλό, μοντέρνο σχέδιο, που αν και προσπαθεί να μας επισημάνει κάποιους από τους κινδύνους, που απειλούν τις σύγχρονες ψηφιακές συσκευές, καταφέρνει να αγνοεί τον ελέφαντα στο δωμάτιο. Επτά.

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία ομαδάρχης κατά τύχη, σε υπόθεση Paola Cortellesi, σενάριο Gaja Arrighini και σχέδιο Andrea Lucci.

Όταν ο μεγάλος ομαδάρχης, που θα συνόδευε τα παιδιά σε μία εκδρομή σε έναν εθνικό δρυμό, για να φωτογραφίσουν ένα σπάνιο είδος αρκούδας, στραμπουλάει το πόδι του, επιφορτίζει τον Ντόναλντ να τον αντικαταστήσει. Θα τα καταφέρει ο Ντόναλντ να τα βγάλει πέρα, αν και είναι εντελώς άσχετος;

Αρκετά καλό σχέδιο, με εξαίρεση τον άσχημα σχεδιασμένο Ντόναλντ, ο οποίος ξεκινάει ως εκνευριστικά ανίκανος, αλλά εκεί που μετράει δείχνει την ψυχραιμία και το θάρρος, που χρειάζεται. Επτά.

Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσουμε την ιστορία εκείνες κι εγώ σε υπόθεση Fausto Brizzi και Riccardo Secchi, σενάριο Riccardo Secchi και σχέδιο Lorenzo Pastrovicchio.

Η μεγάλη όμως είδηση της ημέρας είναι η κυκλοφορία τής σειράς η οικονομία τού Σκρουτζ, τους πέντε τόμους τής οποίας θα διαβάσουμε αυτό το καλοκαίρι, αρχίζοντας, αν πιστέψουμε την ημερομηνία στη μακέτα τής εφημερίδας στη διαφήμιση, από την Κυριακή 23 Ιουνίου. Ας ελπίσουμε μονάχα, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι φέτος δεν θα κυκλοφορήσουν τα άπαντα τού Scarpa.

mickey

Αυτήν την εβδομάδα έχουμε τρεις ιστορίες και μια σειρά από μονοσέλιδες ιστορίες από το επετειακό τεύχος 3054 τού Topolino για τα ογδοηκοστά γενέθλια του Ντόναλντ, που κυκλοφόρησε στις 10 Ιουνίου 2014, τις οποίες εμείς διαβάζουμε στα ογδοηκοστά πέμπτα του γενέθλια, συμπληρωμένες από μία ακόμα ιστορία, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο Topolino to 2015.

Μετά από ένα διάστημα, όπου το Μίκυ Μάους το είχε ρίξει σε επιλογές παλαιότερων ιστοριών, επέστρεψε στα τεύχη, που βασίζονται κυρίως σε ένα τεύχος τού Topolino. Δεν μπορώ να πω ότι πρόκειται για κάτι εξαιρετικό, όμως το σημερινό τεύχος ήταν ευχάριστο με σταθερή ποιότητα ιστοριών. Μέσος όρος για το τεύχος, επτά.

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

Advertisements

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 260—Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΤΟΝΑΛΝΤ

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προσθέσαμε τα σχόλιά μας στην παρουσίαση του νέου Μίκυ Μάους 260.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.