ΕΝΑ ΚΑΡΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! 53.

Αυτή την εβδομάδα σάς έχουμε ένα κάπως διαφορετικό «ένα καρέ…», καθώς πρόκειται για συνδυασμό τού ενός (περίπου) καρέ με άρθρο. Δύο (τρία; τέσσερα;) σε ένα!

US219

Το ένα καρέ φέρνει το άλλο, και έτσι το καρέ τής περασμένης εβδομάδας, με την πυραμίδα τών Ίνκας, μού έφερε στο νου ετούτο εδώ το καρέ, με μιαν άλλη εντυπωσιακή πυραμίδα τών Ίνκας, αν και ιδωμένη από πιο συμβατική γωνία. Προέρχεται από την ιστορία The Son of the Sun τού Don Rosa, όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Uncle Scrooge 219.

VK1

Η ιστορία αυτή δημοσιεύτηκε στη χώρα μας στο Κόμιξ 89, καθώς και στον τόμο βιβλιοθήκη Κόμιξ 1, απ’ όπου προέρχεται το δεύτερο καρέ αυτού του άρθρου. Η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά τον πιο επιτηδευμένο χρωματισμό με υπολογιστή, η νεώτερη εκδοχή δείχνει πιο μουντή από την αρχική, την οποία βρίσκω πιο εντυπωσιακή. Άσε που τα μικρά γράμματα κάτι αφαιρούν από τον ενθουσιασμό τής σκηνής.

PP

Όπως γνωρίζουν οι φίλοι τού Don Rosa, στα φοιτητικά του χρόνια ο Don σχεδίασε τέσσερις ιστορίες μιας σειράς με τίτλο The Pertwillaby Papers, οι οποίες, αν και είχαν ως ήρωα τον Lance Pertwillaby, ένα φοιτητή που έμοιαζε εκπληκτικά με τον Don Rosa, στο μυαλό τού δημιουργού τους ήταν περιπέτειες με το Σκρουτζ. Η πρώτη από αυτές είχε τίτλο Lost in (an alternate section of) the Andes, δηλαδή «χαμένοι (σε ένα άλλο τμήμα από) τις Άνδεις», που ήταν σαφής αναφορά στη (σχεδόν) ομώνυμη ιστορία τού Μπαρκς. Τι πιο φυσικό ήταν, λοιπόν, όταν ο Don έγραψε την πρώτη του ιστορία με παπιά, The Son of the Sun, να βασίσει την υπόθεσή της στην ιστορία από τα Pertwillaby Papers! Στο τρίτο καρέ τού άρθρου, λοιπόν, βλέπουμε την πυραμίδα, όπως τη σχεδίασε για εκείνη τη σειρά και όπως δημοσιεύτηκε στο βιβλίο The Pertwillaby Papers, που εξέδωσε στα Αγγλικά η νορβηγική εταιρεία Gazette Bok το 2001.

Για την ιστορία του πράγματος, να αναφέρουμε ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι υπόλοιπες τρεις ιστορίες τού Pertwillaby μετατράπηκαν σε ιστορίες με παπιά. Η τρίτη, με τον τίτλο Vortex, έγινε ο παγκόσμιος διαλύτης, η ημιτελής τέταρτη, με τίτλο Knighttime, έγινε το Ντόναλντ για πάντα, ενώ από την δεύτερη, με τίτλο Sub-Zero, που η υπόθεσή της ήταν πολύ σκληρή για παιδικά κόμικς, κάποιες μικρές σκηνές βρήκαν θέση σε άλλες, κατά τα άλλα πρωτότυπες, ιστορίες με παπιά.

Δείτε όλα τα καρέ, που επιλέγουμε για σας κάθε Τρίτη, συγκεντρωμένα εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ένα καρέ χίλιες λέξεις, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to ΕΝΑ ΚΑΡΕ ΧΙΛΙΕΣ ΛΕΞΕΙΣ! 53.

  1. Ο/Η Corto λέει:

    Καλημέρα, κύριοι!

    Καταπληκτική δουλειά – παρουσίαση – επιλογή – παράθεση πληροφοριών!

    Κρίτωνα, είναι ίσως το καλύτερο καρέ των τελευταίων μηνών, με διαφορά από τα υπόλοιπα, γιατί δείχνει την σταδιακή μετατροπή του και φυσικά τον αρχικό χρωματισμό, αλλά και επειδή είναι από αυτά που σου μένουν γυρίζοντας τις σελίδες ενός κόμικς!

    Αν δε προσθέσεις, τις εξαιρετικές γνώσεις που μπορεί να αντλήσει από την παρουσίαση του ο αναγνώστης, το κάνει μοναδικό! Μου άρεσε πάρα πολύ και ειδικά ο τρόπος που γίνεται η αντιπαράθεση. θεωρώ πως αυτό ακριβώς σημαίνει έρευνα! θα ήθελα κι άλλα παρόμοια καρέ, αν γίνεται φυσικά, να αναλύονταν κατ` αυτό τον τρόπο.

    Πολλά μπράβο!

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η vellevelle λέει:

    Πάρα πολύ όμορφη ιδέα να δούμε την εξέλιξη ενός καρέ μέσα στο χρόνο.

    Απαιτεί μάλιστα χρόνο και γνώση ιδιαίτερη. Πρέπει να ξέρεις ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 τέτοια καρέ και να ξέρεις πού να ψάξεις για να τα βρεις (ή να θυμηθείς που τα είδες τελευταία φορά).

    Από αυτά είμαστε Κρείττονες βλέπω!

    Αναμένω και τα υπόλοιπα εν καιρώ με ενδιαφέρον.

    Καλές και οι πινελιές για τον Ρόσα (που τις αγνοούσα).
    Ή μάλλον τη μία:
    Είμαι πολύ περίεργος να διαβάσω τη Sub-zero ιστορία αν υπάρχει πουθενά. Ρόσα (που τον έχω συνδυάσει με παπιά και συναρπαστικές περιπέτειες) σε «βίαιο mode» μου προκαλεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελέτης…

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η vellevelle λέει:

    Μάλιστα!

    Στη σελίδα 37 είδα και την πυραμίδα!

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η Corto λέει:

      Ακριβώς! Ωραίο και αυτό το σκίτσο! Νομίζω πως τελικά μια πιο πλήρης παρουσίαση, όταν και εφόσον μπορούν να αντληθούν τα απαραίτητα στοιχεία(γιατί είναι και επίπονο), είναι ακόμη πιο όμορφη και τεκμηριωμένη και προσφέρει πολύτιμες γνώσεις στους αναγνώστες και τους φίλους των κόμικς.

      Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.