Walt Disney’s Comics and Stories #732—The Search for the Zodiac Stone… Concludes!

Regular cover (Massimo De Vita)

Κυκλοφόρησε την Τετάρτη το τεύχος 732 τού αμερικανικού Walt Disney’s Comics and Stories. Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά, με βάση την επίσημη προεπισκόπηση από την IDW.

Το τεύχος κυκλοφορεί με τρία διαφορετικά εξώφυλλα.

wdcs732d

Το τεύχος ξεκινά με το δωδέκατο και τελευταίο μέρος τής ιστορίας The Search for the Zodiac Stone, σε σενάριο Bruno Sarda, σχέδιο Massimo De Vita και μετάφραση και διαλόγους από τον Jonathan H. Gray. Όπως αναφέραμε τις προηγούμενες φορές, η ιστορία έχει δημοσιευτεί στη χώρα μας με τον τίτλο ζωδιακή πέτρα, αυτοτελώς στον ομώνυμο τόμο το 1991, σε συνέχειες στα Μίκυ Μάους 18231834 το 2001 και ξανά αυτοτελώς στα Μεγάλα Σήριαλ 23 το 2010. Ο χρωματισμός τής ιστορίας συνεχίζει να είναι βασισμένος σ’ αυτόν τής ελληνικής εκδόσεως στα Μεγάλα Σήριαλ.

wdcs732e

(Προέλευση εικόνας: I.N.D.U.C.K.S.)

Ακολουθεί η αρχικά άτιτλη ιστορία Pop Goes the Weasel, σε σενάριο αγνώστου και σχέδιο Pete Alvarado. Η ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

wdcs732f

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία Wiener Schnitzel Woes, σε σενάριο Lars Jensen, σχέδιο Maximino Tortajada Aguilar και διαλόγους από τον Lars Jensen και τον David Gerstein. Η ιστορία δεν έχει δημοσιευτεί στην Ελλάδα.

DC

Η ζωδιακή πέτρα ολοκληρώνεται μετά από δώδεκα μήνες κυκλοφορίας τού περιοδικού, ενώ για συμπλήρωμα έχουμε μια παλιά μονοσέλιδη ιστορία και μια εξασέλιδη δανέζικη ιστορία.

40 σελίδες στην πάντα προνομιακή τιμή των $3,99.

Δώδεκα μέρη για μια ιστορία είναι πολλά, καθώς απαιτούνται τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η ιστορία σε ένα εβδομαδιαίο περιοδικό. Αν και αυτό ακριβώς έγινε με την πρώτη ιταλική έκδοση, στην Ελλάδα ο Τερζόπουλος προτίμησε να την πρωτοδημοσιεύσει αυτοτελή σε ένα τόμο και μόνο όταν πια η ιστορία είχε αποκτήσει κάποιο όνομα, τη δημοσίευσε σε συνέχειες, δέκα χρόνια μετά. Αυτά όσον αφορά σ’ αυτή τη μεριά τού Ατλαντικού. Από την άλλη μεριά, όχι μόνο την πρωτοδημοσίευσαν σε συνέχειες, αλλά και σε μηνιαίο περιοδικό. Ποιο παιδί (και ποιος ενήλικας, εδώ που τα λέμε) έχει την υπομονή να περιμένει ένα χρόνο, για να διαβάσει μια ιστορία; Σίγουρα όχι εγώ, που δυσανασχετούσα, όποτε δημοσιευόταν κάποια ιστορία σε δύο μέρη, οπότε έπρεπε να περιμένω μία ολόκληρη εβδομάδα, για να διαβάσω το τέλος. Από κάποια στοιχεία κυκλοφορίας, που είχα δει πριν από καιρό, το Walt Disney’s Comics & Stories είχε τη μικρότερη κυκλοφορία απ’ όλους τους τίτλους Ντίσνεϋ της IDW. Μάλλον μόνο συλλέκτες θα το αγόρασαν.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, IDW Comics, Εκδόσεις Εξωτερικού, Εκδόσεις Εξωτερικού: ΗΠΑ, Παρουσίαση: Walt Disney's Comics and Stories, Walt Disney's Comics and Stories and tagged , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Walt Disney’s Comics and Stories #732—The Search for the Zodiac Stone… Concludes!

  1. Ο/Η demiscy λέει:

    Αυτό με τους 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η ιστορία και εμένα με ξένισε γιατί αλλιώς είμαστε συνηθισμένοι στην Ελλαδα.

    Αλλα όσο αφορά Αμερική μην ξεχνάς οτι ολόκληρα arcs ιστοριών τρέχουν για πιο πολλούς μήνες. Ιστορίες των superman, batman, κτλ συνεχίζουν καθε μήνα με ένα κομμάτι της ιστορίας.. Στον Batman #50 (πριν δυο μήνες) ολοκλήρωσαν ιστορίες που έτρεχαν για 5 ολόκληρα χρονια!

    Το δικό τους mentality δεν τους ενοχλεί να συνεχίζει η ιστορία σε δεκάδες τεύχη..

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Kriton λέει:

      Και ξαναρωτώ, βέβαια: ποιο παιδί έχει την υπομονή να περιμένει πέντε χρόνια, για να διαβάσει μια ιστορία; Μέχρι να τελειώσει η ιστορία, θα έχει πάψει να είναι παιδί!

      Πάντως, το πείραμα δεν θα συνεχιστεί. Όπως γράφουν για το επόμενο τεύχος στους διαφόρους χώρους παρουσιάσεως προσεχών κόμικς: «Walt Disney’s Comics and Stories returns to ‘done-in-one’ stories this issue», ήτοι το Walt Disney’s Comics and Stories επιστρέφει στις ιστορίες που ολοκληρώνονται με τη μία σ’ αυτό το τεύχος. Το κείμενο είναι το ίδιο παντού, άρα μάλλον προέρχεται από κάποια ανακοίνωση της IDW, η οποία επιστρατεύει και το βαρύ πυροβολικό, βάζοντας Κάστυ!

      Μου αρέσει!

      • Ο/Η demiscy λέει:

        Ναι, η επίσημη απάντηση ειναι η εξής:

        Question:
        The REAL question is: what’s next for WDC, now that this Zodiac Stone business is wrapping up? A more traditional short-story-oriented strategy? Another serial?

        Answer:
        For now, a done-in-one strategy, with a mix of short and medium-length stories complete in each issue. I think you’ll be pleased by some of our selections…

        απο τον David Gerstein

        Αρέσει σε 1 άτομο

        • Ο/Η Kriton λέει:

          Χμ, μάλιστα.

          Ρώτησα κι εγώ τον David στη λίστα των κόμικς τής Ντίσνεϋ. Δεν έχει απαντήσει ακόμα, αλλά έχουν σχολιάσει δύο άλλοι. Ένας Ιταλός, που λατρεύει τις ιστορίες σε συνέχειες και που στενοχωριέται, που το Topolino δημοσιεύει πλέον όλα τα μέρη από τις περισσότερες μεγάλες ιστορίες στο ίδιο τεύχος (όπως κάνει και δη με υπερβάλλοντα ζήλο η Καθημερινή) και ένας Αμερικανός, που θεωρεί ότι ήταν λάθος επιλογή η ιστορία σε συνέχειες και ότι αυτή ευθύνεται για το μειωμένο ενδιαφέρον των αναγνωστών για το άλλοτε κραταιό Walt Disney’s Comics & Stories, το οποίο από μηνιαίο πρόκειται να γίνει διμηνιαίο. (Το τελευταίο δεν το ήξερα. Συνήθως τέτοιες κινήσεις είναι προάγγελοι κλεισίματος. 😦 )

          Μου αρέσει!

          • Ο/Η demiscy λέει:

            Πρώτη φορά το ακούω αυτό με το διμηνιαίο.. όντως παράξενο.
            Αλλά έχουν γεμίσει με κυκλοφορίες. Ειδικά τώρα με τον Φάντομ και το 2-shot Disney Magic Kingdom.

            Το ότι βγαίνουν καινούριες σειρές είναι καλό. Σημαίνει βλέπουν θετική ανταπόκριση.

            Το WDC&S ήταν το μονο που συνέχισε την αρίθμιση χωρίς να ξεκινήσει απο το #1. Ίσως να περίμεναν τους fans να συνεχίσουν απο εκεί που είχαν μείνει. Και να μην έγινε. Άρα πάνε σε bi-monthly.

            Μου αρέσει!

          • Ο/Η demiscy λέει:

            Τελικά βλέποντας τα September solicitations το WDC&S θα εναλάσσεται με το DUCK AVENGER άρα γιαυτό θα γίνει διμηιαίο μαζί με τον Φάντομ

            Μου αρέσει!

            • Ο/Η Kriton λέει:

              Ήθελα να ήξερα ποιος θα επενδύσει σε μια ιστορία, που με αυτούς τους ρυθμούς, στην καλύτερη περίπτωση θα ολοκληρωθεί σε οκτώ χρόνια, αν η σειρά έχει επιτυχία και δεν διακοπεί, αν η IDW συνεχίσει να εκδίδει τα κόμικς τής Ντίσνεϋ για τόσο μακρύ διάστημα, αν συνεχίσει τη σειρά όποιος πάρει τη σκυτάλη από την IDW, αν υπάρξει κάποιος να πάρει τη σκυτάλη, αν δεν μεσολαβήσει νεκρό διάστημα ανάμεσα στην αλλαγή εκδοτών, αν δεν τους κάνει αγωγή η Marvel ή η DC των οποίων τα κόμικς σατιρίζει η σειρά, αν, αν, αν…

              Είναι πάντως ενδεικτικό για την πορεία του το ότι, απ’ όλους τους μηνιαίους τίτλους τους, επέλεξαν το Walt Disney’s Comics & Stories, για να το κάνουν διμηνιαίο.

              Αρέσει σε 1 άτομο

  2. Στην Αμερική δεν απευθύνονται τόσο πολύ στα παιδιά τα κομικς (πλέον) όσο στους συλλέκτες και σε αυτούς που ασχολούνται σε βάθος με τα κόμικς, Κι ο μόνος τρόπος που αγοράζουν αυτοί είναι πλέον για να έχουν ολοκληρωμένα story arcs που τους ενδιαφέρουν.

    Εδώ η ιδέα του Βίου και της Πολιτείας προήλθε από το γεγονός ότι η Ντίσνευ ήθελε μια σειρά 12 τευχών (maxiseries όπως τις λένε) για να κυκλοφορήσει στα περιοδικά της στην Αμερική, έτσι για να καταλάβουμε την τελείως διαφορετική νοοτροπία που υπάρχει εκεί σε σχέση με τις ευρωπαικές χώρες!

    Αρέσει σε 1 άτομο

    • Ο/Η Kriton λέει:

      Αν δεν απατώμαι, ο βίος και η πολιτεία πρωτοκυκλοφόρησε στην Ευρώπη, ενάμισι χρόνο πριν κυκλοφορήσει στην Αμερική. Όταν κυκλοφόρησε στην Αμερική, ήταν από διαφορετικό εκδότη (Gladstone) από αυτόν που εξέδιδε τα κόμικς τής Disney (την ίδια τη Disney) όταν δημιουργήθηκε η ιστορία.

      Επομένως, τα πράγματα πρέπει να είναι ελαφρώς πιο πολύπλοκα.

      Μου αρέσει!

      • Παράθετω αυτό που γράφει ο ίδιος ο Ρόσα στο αυτοβιογραφικό του σημείωμα (https://coa.inducks.org/story.php?c=Qus%2FDRL+++4D) για το θέμα αυτό:

        «Assistant editor (στα γραφεία κόμικς της Ντίσνευ) and old friend from the ranks of comic book collectors Bob (Foster) called me one day and said that the marketing people at Disney Comics -hoping to make their Disney comics more like superhero comics- had decided to produce a ’12 part maxi-series’ about the life of Scrooge McDuck, such limited series being the then current fad with collectors»

        Και μετά γράφει ότι τηλεφώνησε στην Έγκμοντ και τους το πρότεινε, εκείνοι συμφώνησαν and the rest is history που λένε! Πιστεύω είναι ακριβώς όπως στην περίπτωση της Ζωδιακής Πέτρας από την IDW.

        Ούτε εγώ το ήξερα μέχρι που το διάβασα στο τόμο.

        Αρέσει σε 2 άτομα

        • Ο/Η Kriton λέει:

          Τα παραπάνω επαληθεύουν ότι τα πράγματα ήταν όντως πιο πολύπλοκα: είπε το μάρκετινγκ στον Φόστερ, που είπε στον Ρόζα, που είπε στην Έγκμοντ να φτιάξουνε μια σειρά 12 επεισοδίων!

          Αν βάλεις και το ότι ο Ρόζα ήδη είχε δηλώσει ότι ήθελε να φτιάξει μια σειρά, που να ενοποιούσε τις ιστορίες τού Μπαρκς, μάλλον αξιοποίησε το ευνοϊκό κλίμα, για να κάνει αυτό που ήθελε. Η ιδέα του μάρκετινγκ πρέπει να υλοποιήθηκε περισσότερο από τις ιστορίες τού Duck Tales σε συνέχειες, όπως η χρυσή Οδύσσεια, που τις διαβάσαμε και εδώ στο Μεγάλο Μίκυ, παρά από τον βίο και πολιτεία, που δεν πρόλαβε να τον δημοσιεύσει η Disney.

          Και, βέβαια, είδαμε και τα αποτελέσματα των ιδεών τού μάρκετινγκ τής Ντίσνεϋ στην έκδοση των δικών της κόμικς: πήραν τα κόμικς τής Gladstone, που πηγαίνανε πολύ καλά, τα υπερηρωοποίησαν, προσθέτοντας και διάφορους νέους, αδιάφορους τίτλους, που πάτωσαν όλοι τους, και όταν κατάλαβαν το σφάλμα τους, κλείνοντας τους νέους τίτλους και επιστρέφοντας στους κλασικούς, ήταν πλέον αργά. Οι Αμερικανοί είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για τα κόμικς τής Ντίσνεϋ και δεν το ξαναβρήκαν ούτε όταν ξαναανέλαβε τα κόμικς η Gladstone.

          Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.