ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 8 — «Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ»

001

Μετά από δύο εβδομάδες με μεγάλες περιπέτειες ηρωικής φαντασίας σε συνέχειες, που δημοσιεύτηκαν αυτοτελώς, το Μίκυ Μάους επανέρχεται στις αυτοτελείς ιστορίες, με παπιά αλλά και με μια ιστορία τού Casty με τον Μίκυ.

Ας φυλλομετρήσουμε και αυτό το τεύχος, λοιπόν. Όπως πάντα, είδαμε σε πρώτη φάση τα περιεχόμενά του και το βράδυ προσθέσαμε τα σχόλιά μας.

Προεπισκόπηση του τεύχους μπορείτε να δείτε εδώ.

007

Το τεύχος ξεκινά με την ιστορία ο φρουρός τής λήθης, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Ottavio Panaro.

Μια φυλή Ινδιάνων, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Εκουαδόρ, είχε καταφέρει να φτιάξει δέντρα παπάγιας, όπου οι καρποί τους είχαν φλούδα και σπόρους από χρυσό. Όταν ήρθαν οι κονκισταδόρες, έδιωξαν τους Ινδιάνους και πήραν όλα τα χρυσοφόρα δέντρα, εκτός από ένα. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας Ινδιάνος, ο φρουρός τής λήθης, έμεινε να φρουρεί αυτό το τελευταίο δέντρο, ώστε να μην πέσει σε ξένα χέρια. Όποιος προσπάθησε να βρει το δέντρο, εξαφανίστηκε.

Κάποιος, λοιπόν, βρήκε έναν από τους καρπούς αυτού του δέντρου και ενημέρωσε τον Σκρουτζ. Ο Σκρουτζ σπεύδει στο Εκουαδόρ, να ψάξει να βρει το δέντρο, αλλά αυτός που του είχε στείλει τις πληροφορίες έχει εξαφανιστεί. Όλοι λένε ότι υπεύθυνος είναι ο φρουρός τής λήθης. Ο Ντόναλντ θέλει να γυρίσουν πίσω, αλλά Σκρουτζ δεν φοβάται τις προλήψεις. Την άλλη μέρα, όμως, έχει εξαφανιστεί και ο Ντόναλντ. Τώρα ο Σκρουτζ είναι ακόμα πιο αποφασισμένος και ξεκινάει τις έρευνες. Θα βρει τους εξαφανισμένους και το χρυσοφόρο δέντρο; Υπάρχει πράγματι ο φρουρός τής λήθης;

Πολύ ωραία ιστορία, με πλοκή που έχει κάτι από Μπαρκς. Στο σχέδιο μας τα χαλάει λιγάκι, οπότε θα βάλουμε ένα οκτώμισι συνολικά. Το σενάριο, όμως, ένα εννιάρι το παίρνει άνετα.

045

Ακολουθεί η τύχη τού Γκούφυ, σε σενάριο Casty και σχέδιο Lorenzo Pastrovicchio.

Κυνηγώντας μια γάτα, που τους είχε κλέψει τα λουκάνικα, που ετοιμαζόντουσαν να ψήσουν, ο Μίκυ και ο Γκούφυ μπαίνουν σε ένα οικόπεδο, την ώρα που που ο Κορνήλιος Γκίνιας προσπαθούσε να φορτίσει ένα πέταλο με μια ακτίνα τύχης, που είχε επινοήσει, η οποία θα αξιοποιούσε κάποια σπάνια αστρονομική συγκυρία. Έχοντας χάσει την ευκαιρία, προσκολλάται στον Γκούφυ, που πιστεύει ότι αυτόν χτύπησε η ακτίνα, μια και δείχνει να έχει απίστευτα καλή τύχη, ώστε να τον εκμεταλλευτεί. Ο Μίκυ προσπαθεί να το επισημάνει αυτό στον Γκούφυ, αλλά εκείνος επιμένει μυστηριωδώς ότι ξέρει τι κάνει. Τελικά ο Γκούφυ αποδεικνύεται ότι όντως ήξερε τι έκανε, και το τέλος τής ιστορίας είναι πανέμορφο.

Έχουμε συνηθίσει ο Casty να μας δίνει ιστορίες με έντονο το στοιχείο της επιστημονικής φαντασίας, που θυμίζουν τις ιστορίες τού Γκοτφρεντσον. Εδώ, όμως, έχουμε κάτι διαφορετικό. Η σκηνή όπου η ακτίνα χτυπάει τους ήρωές μας είναι μεν σ’ αυτό το στυλ, αλλά όλη η υπόλοιπη ιστορία θυμίζει Ρομάνο Σκάρπα, τόσο ως προς το ύφος όσο και ως προς το σχέδιο. Μια μάλλον εύθυμη και ανάλαφρη ιστορία, καλογραμμένη, καλοσχεδιασμένη και με πολύ όμορφο, όπως είπαμε, τέλος. Ο μόνος λόγος που δεν θα βάλουμε δέκα είναι ότι ο Casty έχει γράψει ακόμα καλύτερες ιστορίες. Εννιάμισι, λοιπόν!

Να βάλουμε όμως ένα δεκάρι στον μεταφραστή, όπου, στη σκηνή της ιπποδρομίας έδωσε στο άλογο, στο οποίο είχε ποντάρει ο Γκούφυ, το όνομα Αστραχάν.

075

Συνεχίζουμε με την ιστορία η μαθητευόμενη παράνομη, σε σενάριο Nino Russo και σχέδιο Stefano Intini, που μας έρχεται από το μακρινό 1997 και την οποία, όχι, δεν την έχουμε ξαναδιαβάσει στην Ελλάδα.

Το συνδικάτο των λωποδυτριών αποφασίζει ότι πρέπει οι γυναίκες παράνομοι να είναι ισότιμες με τους άντρες. Έτσι, επιβάλλουν σε όλες οι συμμορίες να πάρουν μία μαθητευόμενη. Στους Λύκους τυχαίνει μια παντελώς άσχετη και ανίκανη, έλα όμως που είναι όμορφη, και δεν τους έρχεται να την διώξουν!

Η ιστορία είναι πολύ αστεία, και το σενάριο παίρνει άνετα ένα οκτώ. Εκεί που χάνει η ιστορία είναι στο σχέδιο. Οι Λύκοι είναι σχεδιασμένοι υποφερτά, αλλά όλοι οι άλλοι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι απαράδεκτα. Έξι στο σχέδιο, για ένα επτά, ως μέσο όρο, για την ιστορία συνολικά.

097

Στη συνέχεια έχουμε το άρμα τού ήλιου, μια ιστορία τού περίφημου Φεθραγόρα από τις Κουκουβάουνες, σε σενάριο Roberto Gagnor και σχέδιο Alessandro Gottardo.

Η ιστορία είναι μία διασκευή τού μύθου τού Φαέθωνος, με τον Φέθρυ στον ομώνυμο ρόλο. Μάλλον αδιάφορη ιστορία, που έχει και αίσιο τέλος, σε αντίθεση με τον μύθο. Αν σταθεί κανείς μόνο στο χιούμορ τής ιστορίας, ίσως να την βρει κάπως καλύτερη, βάζοντάς της ένα οκτώ, αντί για το επτά, που θα βάλω εγώ.

[Όποιος βρει τι σχέση έχει ο Φεθραγόρας από τις Κουκουβάουνες με αυτήν την ιστορία, όπου δεν εμφανίζεται, κερδίζει λουκούμι.]

109

Το τεύχος κλείνει, κλασσικά πια, με Τζούνιορ Ντακ και την ιστορία εκδρομή στην σπηλιά τού μαμούθ, σε σενάριο Augusto Macchetto και σχέδιο Emilio Urbano.

Τα παιδιά πηγαίνουν με το σχολείο τους εκδρομή στην σπηλιά τού μαμούθ, ένα τεράστιο σπήλαιο, όπου όχι μόνον είναι εύκολο να χαθείς, αλλά ακόμα και η ηχώ παγιδεύεται εκεί μέσα. Τι θα βρει εκεί ο Τζούνιορ; Δεν σας λέω. Αυτό που θα σας πω, όμως, είναι ότι θα μάθουμε πάρα πολλά για τις τραγουδιστικές του ικανότητες!

Πάρα πολύ αστεία ιστορία που, αν και δεν σε αφήνει με αυτό το γλυκό συναίσθημα, με το οποίο σε αφήνουν πολλές από τις ιστορίες τού Τζούνιορ, το εννιάρι το παίρνει άνετα.

130

Την επόμενη Παρασκευή, που μπορεί να είναι και Πέμπτη, λόγω δεκαπενταύγουστου, θα διαβάσουμε την ιστορία ο χρυσός αετός, με τον Μίκυ, σε σενάριο Carlo Panaro και σχέδιο Massimo De Vita.

mickey

Η πρώτη εντύπωση, πριν την ανάγνωση, ήταν ότι πάλι έχουμε στα χέρια μας ένα ενδιαφέρον τεύχος, με μοναδική επιφύλαξη την ιστορία με τους Λύκους, καθώς τέτοιες ιστορίες ήταν συνήθως το αδύναμο σημείο πολλών τευχών τού παλιού Μίκυ Μάους. Η ιστορία αυτή αποδείχθηκε τελικά καλή, παρά το άσχημο σχέδιο, ενώ ο πιο αδύναμος κρίκος ίσως να ήταν η ιστορία με τον Φέθρυ. Όμως είμαι βέβαιος ότι πολλοί θα διαφωνήσουν ως προς αυτό, οπότε θα βαθμολογήσουμε συνολικά το τεύχος με ένα οκτώμισι έως εννέα, καθώς δεν νομίζω ότι θα το μετανοιώσει όποιος αγοράσει το τεύχος. Όλες οι ιστορίες έχουν κάτι να προσφέρουν!

Τις παρουσιάσεις τού εβδομαδιαίου ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ μπορείτε να τις βρείτε συγκεντρωμένες εδώ.

Άδεια Creative Commons
Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο .

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Ιστορίες από το Μίκυ Μάους, Μίκυ Μάους, Νέο Μίκυ Μάους, Παρουσίαση: Μίκυ Μάους and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Responses to ΝΕΟ ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ 8 — «Ο ΦΡΟΥΡΟΣ ΤΗΣ ΛΗΘΗΣ»

  1. Ο/Η Kriton λέει:

    Για όποιον ενδιαφέρεται, προστέθηκαν και τα σχόλιά μας στην παρουσίαση τού Μίκυ Μάους 8.

    Μου αρέσει!

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.