ΚΟΜΙΞ WIKI ΤΕΥΧΟΣ 13—Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΓΗ, ΠΡΑΞΗ 1 ΜΕΡΟΣ 2

01

Σχεδόν πέντε μήνες μετά το δωδέκατο τεύχος, κυκλοφόρησε χθες το δέκατο τρίτο τεύχος τού ηλεκτρονικού περιοδικού τής Κόμιξ Wiki. Αυτή τη φορά δεν μπορούμε να μιλήσουμε για καθυστέρηση, μια και τα παιδιά, πολύ συνετά, δεν είχαν τάξει ημερομηνία για το επόμενο τεύχος. Πάμε να του ρίξουμε μια ματιά.

04

Το τεύχος ξεκινά με τη στήλη νέα, με νέα από τον χώρο των ντισνεϋκών κόμικς.

07

Η βασική ιστορία είναι το δεύτερο μέρος τού πρώτου μέρους (πρώτη πράξη, το λένε) από την ιταλική ιστορία Φάντομ Ντακ—η τελευταία γη. Όπως είπαμε και στην παρουσίαση του προηγουμένου τεύχους, πρόκειται για μια ιστορία σε σενάριο Roberto Diglio, σχέδιο Paride Prete, χρωματισμό Lorenzo Barba και μετάφραση Περικλή Κουλιφέτη, η οποία (η ιστορία, όχι η μετάφραση) διαδραματίζεται στο σύμπαν των νέων περιπετειών τού Φάντομ Ντακ, όπου συμμετέχει και ο… Σούπερ Γκούφυ.

Για το σχέδιο ισχύουν αυτά που είχαμε γράψει στην παρουσίαση του προηγουμένου τεύχους. Αρκετά καλό, αλλά με κάποιες ιδιαιτερότητες. Οι ιδιαιτερότητες αυτές (διάβαζε προβλήματα) είναι πιο έντονες στον τρόπο με τον οποίον είναι σχεδιασμένος ο Σκρουτζ.

Όσον αφορά στην υπόθεση, συνεχίζω να μην καταλαβαίνω τίποτε, οπότε, για να γεμίσω τον χώρο, θα κάνω κάποιες γλωσσικές παρατηρήσεις:

  • Το όνομα Antares, που είναι και το όνομα του κακού τής ιστορίας, είναι ελληνικό και προέρχεται από το αντί + Άρης. Είναι το όνομα ενός άστρου, το οποίο, επειδή μοιάζει στην όψη με τον Άρη, θεωρήθηκε ανταγωνιστής του. Επομένως, το όνομα θα έπρεπε να είχε αποδοθεί ως Αντάρης και όχι ως Αντάρες.
  • Σε κάποιο σημείο, ο Αντάρης μιλάει περί του «γαλαξίου κύκλου». Όσο και να ξενίζει, αυτό είναι σωστό, καθώς η λέξη γαλαξίας είναι πρωτόκλιτη, και στην αρχαία και στην καθαρεύουσα η γενική των πρωτοκλίτων λήγει σε -ου, π.χ., ο μαθητής, τού μαθητού. Δεδομένου ότι ο Αντάρης και οι συν αυτώ μιλάνε σε κάποιο είδος λόγιας γλώσσας, καλώς χρησιμοποιήθηκε ο λόγιος τύπος.
  • Η λέξη αδελφός γράφεται πάντα με ένα φ! (Σελ. 17, τρίτο καρέ.)

Να αναφέρουμε ότι η ιστορία πρέπει να μαρτυράει και το τέλος των νέων περιπετειών τού Φάντομ Ντακ, καθώς υπάρχουν αναφορές σε πράγματα, που δεν έχουν συμβεί στα επεισόδια, που έχουμε διαβάσει στα Ελληνικά. Αν ευελπιστείτε να το διαβάσετε κάποια στιγμή στα Ελληνικά ή περιμένετε να το διαβάσετε μετά από χρόνια στην αγγλική έκδοση της IDW ή, τέλος πάντων, σκοπεύετε να το διαβάσετε στο scanlation, που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε να τη διαβάσετε.

29

Την ιστορία ακολουθεί ένα συνοδευτικό άρθρο από τα παιδιά τής Κόμιξ Wiki.

30

Το τεύχος κλείνει με την ιστορία πισίνα πάρτυ, σε σενάριο και σχέδιο JimR,

Ο Ντόναλντ φεύγει για κάποια αποστολή με τον θείο Σκρουτζ, αφήνοντας τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι, καθώς ο Σκρουτζ δεν ήθελε να πληρώσει εισιτήριο και για κείνα. Τα παιδιά αποφασίζουν να διασκεδάσουν την πλήξη τους με ένα πάρτυ σε… φουσκωτή πισίνα. Λογαριάζουν, όμως, χωρίς κάποιον απρόβλεπτο φυσικό παράγοντα. Θα καταφέρουν, τελικά, να κάνουν το πάρτυ τους;

41

Το σχέδιο, παρά τις βελτιώσεις του, παραμένει ερασιτεχνικό. Το ίδιο, δυστυχώς, συμβαίνει αυτή τη φορά και με το σενάριο, όπου ο δημιουργός έδωσε πολύ βάρος στο να βάλει στοιχεία συνέχειας με προηγούμενες ιστορίες του, όπως αναφέρει στο συνοδευτικό του άρθρο. (Παρεμπιπτόντως, τι είναι το «Τεαζερ»;) Έτσι, αναλίσκεται πάρα πολύς χώρος στο στήσιμο τής ιστορίας (η πισίνα εμφανίζεται μόλις στην πέμπτη σελίδα τής δεκασέλιδης ιστορίας), με αναφορές σε πράγματα που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν ή, τη στιγμή που μπήκαν στην ιστορία, η ιστορία θα έπρεπε να έχει σχέση με αυτά. (Μιλάω για τον «αετό».) Από την πέμπτη σελίδα και πέρα, η ιστορία εξελίσσεται σε μια συνάντηση των παπιών με τα πουλιά τού Χίτσκοκ, όπου ο δημιουργός θίγει εμμέσως και ένα θέμα, που ο Χίτσκοκ δεν τόλμησε να θίξει. Όσοι έχετε περιστέρια στο μπαλκόνι ή στον ακάλυπτο, ξέρετε για τι πράγμα μιλάω! Το γκαγκ τού τέλους ήταν εκπληκτικό, αλλά η ιστορία συνολικά μού άφησε μάλλον ανάμικτες εντυπώσεις.

43

Τα παιδιά τής Κόμιξ Wiki μάς ενημερώνουν ότι σύντομα θα κυκλοφορήσει και δέκατο τέταρτο τεύχος, με μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από έναν καινούργιο σχεδιαστή. Ας ελπίσουμε ότι, αν και τα Χριστούγεννα έχουν πλέον περάσει, δεν θα περιμένουμε μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, για να τη διαβάσουμε!

Δεν ξέρω γιατί, αλλά το παραπάνω εξώφυλλο μού αρέσει πολύ, παρά το κάπως ερασιτεχνικό (αλλά πολύ εκφραστικό) σχέδιο και την ασυνήθιστη, αχνή παλέτα χρωμάτων.

———

Το ηλεκτρονικό περιοδικό τής Κόμιξ Wiki επέστρεψε με ένα τεύχος, που άφησε ανάμικτες εντυπώσεις. Η πρώτη ιστορία υπερβολικά φιλόδοξη, απογοητεύει τελικά με το δυσνόητο σενάριο, ενώ η δεύτερη, παρά το ερασιτεχνικό σχέδιο και την έλλειψη χρωματισμού, βγάζει το γέλιο, στο οποίο αποσκοπούσε, αλλά θα μπορούσε να ήταν ακόμα καλύτερη.

Άδεια Creative Commons Αυτή η εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Μη εισαγόμενο.

About Kriton

I reversed the polarity of the neutron flow...
This entry was posted in Comics, Ελληνικά Κόμικς, Παρουσίαση: Κόμιξ Wiki and tagged . Bookmark the permalink.

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.